Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Noc na Karlštejně

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Noc na Karlštejně
 
Název díla: Noc na Karlštejně
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Jaroslav Vrchlický
2. Dílo: Noc na Karlštejně
3. Nakladatelství: DILIA v Praze, 1953 rukopis
4. Duh: veselohra s námětem z české historie
5. Skládá se: forma scénáře
6. Děj: Je ustanoveno, že na hrad Karlštejn nesmí přijít žádná žena. Ale octnou se tam zrovna dvě, a to v přestrojení za pážata. Jednou je Alena, neteř purkrabího, která se vsadila s otcem o to, že podaří-li se jí zůstat v noci na hradě, smí si vzít císařova karlštejnského šenka Peška. Druhou je císařovna. Ta se vydala za císařem, protože na něho žárlí. Císařovna se vyzná arcibiskupovi Arnoštovi. Arnošt jí chce dokázat nicotnost jejích obav a postaví ji na stráž před císařovu ložnici místo Peška. Ten má předstírat nemoc. Na zámku jsou na návštěvě Štěpán Bavorský, který má diplomatické poslání a jeruzalémský král Petr, kterému se zákon o nepřítomnosti žen nelíbí. Před ložnicí císařovou se Petr snaží páže políbit, to se brání a zlomí mu meč. Císař vyjde, pozná přestrojenou císařovnu. Arnošt pak vysvětlí císaři, že chtěl císařovnu vyléčit ze zbytečných obav. Teď se snaží císařští manželé odjet na hrad Karlík, aby byl zákon zachován, ale nemohou z hradu, protože oba hosté hlídají nádvoří, aby dívku lapili. Zatím Pešek sdělí purkrabímu, že je Alena na hradě. Purkrabí je rozlícen, zvláště když se Pešek dovolává jeho svědectví pro Alenina otce. Alena s Peškem jsou ve strážnici. Císař již chce prozradit císařovninu přítomnost hostům, ale Arnošt doufá ve šťastnou náhodu. A tu mu skutečně purkrabí s nářkem oznámí, že je na hradě jeho neteř a že byla pážetem před císařovou ložnicí. Císařovnina čest je tak zachráněna. Štěpán zatím narazí ve strážnici na Alenu, ta s ním šermuje, ale Karel zarazí boj a vytkne vévodovi, že bojuje s dívkou. Pak na oko propouští Peška ze služby, ale vzápětí ho pasuje na rytíře a dává mu dům v Praze, aby se mohl oženit s Alenou. Zatím se císařovna převlékla a přišla, jako by zabloudila na hrad. Karel ji hned chce doprovodit na Karlík. Tak jsou oba nepříjemní hosté odbyti. Štěpán kromě toho nepochodil ani se svým diplomatickým posláním.
7. Hlavní postavy: Karel IV. Císař římský a král český, Alžběta jeho manželka, Štěpán vévoda bavorský, Petr král cyperský a jeruzalémský, Arnošt z Pardubic arcibiskup pražský, Ješek purkrabí na Karlštejně, Alena jeho neteř, Hlásník na Karlštejně
8. Úryvek:
Purkrabí Má neteř Alena a pan Pešek Hlavně
Alena Rytíř, strýčku!
Karel IV. Cestou ti všechno vysvětlím. Pane purkrabí, dej osedlati koně.
Purkrabí Hned vstane, Milosti.
Karel IV. Naši hosté /k Štěpánovi a Petrovi/ vezmou, doufám, za vděk pohostinství naším ještě na několik dnů. My se opět vrátíme zítra, abychom společně užili jarních dnů v lesích berounských.
Štěpán /rychle k němu přistoupí, polohlasně/ A moje záležitost? – Nemohu míti žádné naděje?
9. Vlastní hodnocení: Noc na Karlštejně – komedie z českého prostředí, postava Karla IV. Vrchlický zde použil informaci, že Karel IV. stavěl Karlštejn jako hrad, kam nesměly ženy. Tato informace mezi lidmi zdomácněla, ale není pravdivá. Dílo bylo zfilmováno. Velice se mi to líbilo.
10. O autorovi: Jaroslav Vrchlický se narodil v Lounech. Studoval gymnázium a filozofickou fakultu. Je představitelem lumírovců. Je typickým polyglotem (uměl 15 jazyků). Byl velice uznáván. Vzal si dceru Sofie Podlipské, která byla o generaci mladší. Působil jako vychovatel v Itálii. Byl profesorem na filozofické fakultě, kde učil dějiny literatury v různých zemích. Působil jako tajemník ČVUT. V 90. letech 19. století prochází jeho život krizí (osobní - manželství). Byl napaden mladou básnickou generací, v čele s básníkem Svatoplukem Macharem, protože napodobuje cizí vzory. Utrpěl mozkovou mrtvici. Ke konci života byl připoután na lůžko. Napsal 80 básnických sbírek. Mezi jeho díla patří mimo jiné i Eklogy a písně, Dojmy a rozmary, Poutí k Eldorádu, Hlasy v poušti, Okna v bouři, Strom života, Zlomky epopeje nebo drama Noc na Karlštejně.





Životopis spisovatele: Jaroslav Vrchlický
Hodnocení: (hodnotilo 88 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 403 slov
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 1129 slov
Noc na Karlštejně Vrchlický, Jaroslav 528 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info