Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hry z let 1963 -1988

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hry z let 1963 -1988
 
Název díla: Hry z let 1963 -1988
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Václav Havel
2. Dílo: Hry z let 1963 – 1988
3. Nakladatelství: Lidové noviny 1992
4. Ilustrátor: Anna Freimanová
5. Druh: zahradní slavnost – drama, satirická groteska, jejímž ústředním tématem je vztah člověk-systém-lidská identita.
6. Skládá se: Zahradní slavnost, Vyrozumění, Ztížená možnost soustředění, Žebrácká opera, Audience, Vernisáž, horský hotel, Protest, Chyba, Largo desolato, Pokušení, Asance, Zítra to spustíme, Ediční poznámka
7. Děj: Zahradní slavností z roku 1963 Havel zahájil etapu českého absurdního dramatu. Hra má jednoduchý děj. Autor odhaluje tehdejší svět, situaci v Československu na počátku 60. let. Tehdejší psychologie českého člověka byla: do ničeho se neplést, nevyjadřovat svůj názor, ale snažit se situaci využít a získat výhody.
Manželé Pludkovi a jejich synové Hugo a Petr jsou hlavními aktéry hry. Jejich životní filozofie přesně zapadá do této společnosti. Hra začíná u rodiny Pludků, kde se mluví o budoucnosti jejich syna Huga. Rodina očekává návštěvu Fraty Kalabise, ale ten nakonec schůzku zruší, protože musí jít na zahradní slavnost Likvidačního úřadu. Rodiče pošlou i Huga na zahradní slavnost, aby se sešel s vlivným Kalabisem. Hugo na slavnosti potká tajemníka a tajemnici Likvidačního úřadu a po dlouhém rozhovoru se jeho chování začne měnit. Hugo je kariérista, osvojí si fráze a postupně ztrácí svou vlastní identitu. Hugo se bojí o své postavení ve společnosti a tento strach mu zastiňuje normální myšlení. Nakonec se Hugo změní natolik, že ho ani vlastní rodiče nepoznávají.
8. Hlavní postavy: rodina Pludkova, synové Hugo a Petr, Amálka, Ferda Plzák – zahajovač, Likvidační tajemník, tajemnice, ředitel Zahajovačské služby
9. Úryvek: Byt u Pludků. Jsou tu Pludek, Pludková, Petr a Hugo. Hugo hraje šach – ovšem sám se sebou vždycky táhne, přejde na druhou stranu, zamyslí se, opět táhne.
PLUDEK: (Hugovi): Milý synu! (pludkové) Mám!
PLUDKOVÁ: Kolik je hodin!
PLUDEK: Dvanáct.
PLUDKOVÁ: Už musíš!
PLUDEK: Milý synu!
HUGO: (táhne): Šach! (přejde)
PLUDEK: Tak co hraješ, hraješ?
HUGO: Ano tati.
PLUDEK: A jak ti to jde?
HUGO: Ale špatně, tati, špatně.
10. Vlastní hodnocení: Hlavním hrdinou je člověk, který na frázích postaví svou kariéru. Pro své ambice je schopen obětovat kohokoliv a cokoli. Počínaje jeho spolupracovníky a konče svým svědomím.
11. O autorovi: (1936) Narodil se v Praze v podnikatelské rodině. Vyučil se chemickým laborantem. Studoval gymnázium a DAMU. Pracoval jako jevištní technik, nejdříve v divadle ABC, později v divadle Na zábradlí, kde také byla uvedeny jeho první divadelní hry, které vznikly v 60. letech (Zahradní slavnost, Vyrozumění, Ztížená možnost soustředění). V roce 1977 podepsal chartu 77 a stal se jejím prvním mluvčím. V 70. a 80. letech je několikrát vězněn. Ve vězení vznikají knihy – Dopisy Olze, Moc bezmocných. V roce 1989 byl zvolen prezidentem čs. republiky.
Další hry: Vyrozumění, Horský hotel, Protest, Chyba, Largo desolato, Pokušení, Asanace, Zítra to spustíme, Audience, Vernisáž, Ztížená možnost soustředění






Životopis spisovatele: Václav Havel
Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info