Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lidé z maringotek

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Lidé z maringotek
 
Název díla: Lidé z maringotek
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

Autor: Eduard Bass
Dílo: Lidé z maringotek
Nakladatelství:Knihovna lidové četby 1966
Druh díla: Poutavé příběhy z cirkusového prostředí
Skládá se: Úvod spisovatelův, Proslov, 10 povídek, vysvětlivky
Děj: Příběh vysloužilého voltižéra:
Cirkusový jezdec Vincek poznal mnoho žen. Nezabýval se jimi ale. Až přišla Ninočka. Malé patnáctileté stvoření, které ho okouzlilo. Než dospěla, musel na vojnu. Těsně před odchodem si přísahali lásku. Když se vrátil z vojny, dozvěděl se, že rodiče se s Ninočkou vydali na východ, aby jí našli bohatého ženicha. Dlouhou dobu Vincek usilovně pátral po jejich stopách. Přišel ale pozdě. Jakmile Ninoččin ženich spatřil nebezpečí v podobě Vincka, vzal nevěstu a odjel s ní na svá panství. Nezvítězil však nadobro. Za několik let se Ninočka vrátila s dítětem na rukou. Vincek se na nic neptal a ona nic neříkala. Znovu účinkovala jako krasojezdkyně. Neklid z ponížení v ní ale zůstal. Několik let se snažila být Vinckovi dobrou ženou, ale cosi ji stále pronásledovalo. A tak jednoho dne po svém vystoupení zmizela. Vzala si několik kusů oblečení a kufírek, do kterého předtím bez zájmu odhazovala všechny šperky, jež jí muži posílali. Dítě - holčička Věrka zůstala u Vincka. Aby se i jí nestal cirkus osudem, odvezl ji Vincek do Čech ke své setře, kde se šťastně provdala za mladého mlynáře a mají spolu krásnou dcerušku. Jen Vincek nenašel klidu. Stále jezdí po světě a v skrytu duše doufá: “...co kdybych přece jen... kdyby Bůh dal ... a já ji někde ve světě spatřil ... stařenku Ninočku ... tu moji carevnu krásnou!“
Úryvek:Mohl bych tedy k nim na odpočinek, ale mně to nedá. Už si ten život bez harcování světem ani nedovedu představit. A pak je tu jedna věc …Přiznám se, když se tak zpovídáme…a ta mne pořád žene světem: co kdybych přece jen…kdyby bůch dal…a ja ji někde ve světě spatřil..stařenku Ninočku…tu moji carevnu krásnou!
Životopis:
Eduard Bass (vlastním jménem Eduard Schmidt) byl český spisovatel, novinář, redaktor v Lidových novinách, herec a autor kabaretních textů (profesionální kabaretní umělec v "Červené sedmě"). Po studiích na obchodní akademii pracoval několik let jako obchodní zástupce kartáčnického závodu svého otce. Od mládí měl zálibu v cestování (Itálie, Německo, Rakousko, ...). Do jeho tvorby řadíme především Cirkus Humberto a Klapzubovu jedenáctku, ale také Lidé z maringotek nebo Na lodi za pohádkou.





Životopis spisovatele: Eduard Bass
Hodnocení: (hodnotilo 46 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info