Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chrám Matky boží v Paříži

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Chrám Matky boží v Paříži
 
Autor: Victor Hugo
Název díla: Chrám Matky boží v Paříži
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize
1. Autor: Victor Hugo
2. Dílo: Chrám Matky boží v Paříži
3. Nakladatelství: Odeon Praha 1978
4. Ilustrátor: Aleš Krejča
5. Druh: román, příběh osudového vztahu
6. Skládá se: Kniha první až kniha jedenáctá, poznámka, o atorovi
7. Děj: Quasimodo byl hned po narození donesen do chrámu Matky boží jako odložené dítě, kde se ho ujal tehdy mladý a podivínský kněz Claude Frollo. Quasimodo byl neuvěřitelně škaredý. Jednu nohu měl kratší než druhou a proto kulhal. Nebyl moc vysoký a ještě měl na zádech obrovský hrb. Jeho obličej byl velmi nepravidelný a ohyzdný. Viděl pouze na levé oko. Jeden zub přečníval všechny ostatní. Představte si největší nestvůru, jaká vůbec může existovat. Claude Frollo mu zajistil místo zvoníka a při výkonu tohoto povolání přišel navíc i o sluch. I přes všechny tyto handicapy byl Quasimodo čestný a upřímný člověk. Vynikal také neobyčejnou silou.
• Esmeralda se živila vystupováním se svou kozou po pařížských náměstích. Lidé si ji oblíbili jednak pro její krásu ale také protože pěkně tančila a zpívala. Esmeralda neznala své rodiče, žila na dvoře zázraků, což bylo pařížské podsvětí, kam nesahala ani moc krále. Mezi obyvatele dvora zázraků patřila nejchudší vrstva obyvatel, kteří přes den kradli, žebrali, loupili a jinými způsoby vydělávali peníze. Přes noc si potom užívali peněz, které "vydělali". A v tomto prostředí vyrůstala Esmeralda. Celý život se snažila najít svou matku.
• Jednoho večera Quasimodo na příkaz Claudia Frolla unáší Esmeraldu. Nakonec Esmeraldu zachraňuje velitel královských lukostřelců kapitán Phoebus. Quasimodo je uvězněn a poté vystaven posměchu lidí na pranýři. Paradoxně jediný člověk, který se nad ním slituje a podá mu na pranýři vodu, je Esmeralda. Přestože je Frollo knězem a měl by dodržovat celibát snaží se získat Esmeraldu za každou cenu i přes první neúspěch. Při jedné schůzce Esmeraldy a Phoeba se pokusí zavraždit kapitána. Ve vykonstruovaném soudním procesu je Esmeralda obviněna z vraždy milovaného Phoeba a z čarodějnictví. Po krátkém mučení se Esmeralda přiznává k tomu co nespáchala a je odsouzena k trestu smrti. Před popravou ji přijde vyzpovídat kněz - Frollo. Nabízí jí záchranu, pokud si ho vezme. Esmeralda odmítá. Když je Phoebus mrtvý ztrácí smysl života. Phoebus však nebyl mrtvý, přestože jeho zranění vypadalo vážně, lékaři jej uzdravili a mohl se vrátit se své snoubence. Na Esmeraldu chtěl zapomenout. Těsně před popravou Esmeraldu zachránil Quasimodo. Unesl ji do chrámu Matky boží, kde bylo útočiště. A lidská spravedlnost nemohla za práh chrámu. Quasimodo Esmeraldu zásoboval jídlem a vším co potřebovala. Samozřejmě, že takovýto únik od trestu smrti nemohl projít bez povšimnutí a zanedlouho se rozhodlo zasáhnout parlament, přestože neměl pravomoc. Na dvoře zázraků se rozhodnou, že zachrání Esmeraldu, která patřila mezi ně a osvobodí ji z chrámu Matky boží. Hlavním důvodem pro záchranu Esmeraldy bylo zlato které můžou získat v chrámu. Tito tuláci, žebráci a jiní pobudové ale nepočítali s urputným odporem Quasimoda, který v domnění, že chtějí Esmeraldu zabít se snažil ubránit chrám. A to se mu opravdu dařilo při obléhání zemřelo mnoho lidí. Proti armádě už ale Quasimodo nic nezmohl. Esmeraldu už však předtím Frollo odvedl pryč z chrámu a znovu jí nabízel sňatek. Když Esmeralda odmítla nechal ji napospas kajícnici z Rolandovy věžě, která Esmeraldu opravdu nenáviděla, protože si myslela, že je cikánka a způsobila smrt její dcery. Brzy zjišťuje, že Esmeralda je její skutečnou dcerou, kterou už patnáct let hledala. To už je ale pozdě, protože přijíždí vojáci a Esmeralda má být popravena. Frollo a Quasimodo pozorují popravu z věže chrámu. Když Quasimodo vidí, jak se kněz ďábelsky směje smrti Esmeraldy, shodí svého pána, kterému celou dobu věrně a oddaně sloužil z věže. Po smrti Frolla zmizel Quasimodo z chrámu Matky boží a po letech byla jeho kostra nalezena v hrobce, jak objímá kostru Esmeraldy.
8. Hlavní postavy:
Quasimodo - odpudivý, škaredý, zvoník v chrámu Matky boží
Esmeralda - přitažlivá, krásná tanečnice
Claude Frollo - kněz v chrámu Matky boží, velmi vzdělaný
9. Úryvek: Dnes je tomu tři sta čtyřicet osm let, šest měsíců a devatenáct dní, co se Pařížané probudili za hlaholu všech zvonů, vyzvánějících naplno v okruhu trojitých hradeb Starého města. Univerzitní čtvrti a Nového města. A přece onen 6. leden 1482 není nijak historicky památný. Nebylo nic výjimečného na události, jež tak rozhýbala od samého rána pařížské zvony i měšťany.
10. Vlastní hodnocení: Kniha měla poutavý děj, který byl občas prokládán dlouhými a nepodstatnými zbytečnostmi. Jinak také přibližovala tehdejší život a poměry ve společnosti.
11. O autorovi: Victor Marie Hugo se narodil 26. února 1802 v Besanconu a zemřel 22. května 1885 v Paříži. Byl vůdčí postava francouzského romantismu, založil časopis La Muse francaise, který se stal propagátorem romantického stylu. Hugo byl velmi plodný autor. Psal básně i prozaická díla: z jeho básní např. Podzimní listí, Přemítání, Legenda věků, Beru si slovo aj. Z jeho románů kupř. Bídníci, Dělníci moře, Muž, který se směje, Devadesát tři atd. Psal i divadelní hry, jako třeba Hernani.





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 439 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 898 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 385 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 308 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 508 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 247 slov
Chrám Matky Boží v Paříži Hugo, Victor 622 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 115 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info