Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Spalovač mrtvol

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Spalovač mrtvol
 
Autor: Ladislav Fuks
Název díla: Spalovač mrtvol
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Ladislav Fuks
2. Dílo: Spalovač mrtvol
3. Nakladatelství: Mladá fronta v Praze roku 1983
4. Ilustrátor: Karel Tessig
5. Druh: próza na hranici detektivky a hororu
6. Skládá se: příběh, Medailón o autorovi
7. Děj: Příběh o ´spalovači mrtvol´, trochu podivínském a pilném zaměstnanci pražského krematoria Karlu Kopfrkinglovi, patří do prvního období spisovatelovy tvorby. Vyšel roku 1967 a spojoval bolestnou reakci na předválečné dramatické situace republiky a celé Evropy s groteskními a černými psychologickými a dějovými motivy.
Jestliže se tato próza označuje jako psychologický horor, správně to vystihuje autorovu a vypravěčovu fascinaci zlem a smrtí. Charakterizovala i titulní postavu, jež se v průběhu překotných událostí a pod vlivem mefistofelského přítele ochotně přizpůsobovala nabídnuté příležitosti ke kariéře "vyvoleného" a končila vraždami a izolací.
Příběh, odehrávající se na samém konci 30. let v pražských kulisách v době mnichovské kapitulace a okupace, působí až obludně logickým vývojem malého člověka k přijetí zla; patologický případ sleduje až k dovětku s datem pětačtyřicátého roku. Díky vnitřnímu napětí lidského příběhu a literárním kvalitám a rovněž díky úspěšnému filmovému zpracování se Spalovač mrtvol počítá k nejlepším prózám Ladislava Fukse.
8. Hlavní postava: Karel Kopfrkingl
nekuřák a abstinent, který si ze slušnosti maximálně omočí rty velmi citlivý člověk, který často označuje své blízké přídavným jménem manžel Lakmé, nechá si od ní říkat Romane - sám jí říká, že je to pracovník proto: protože jsem romantik a mám rád krásu, drahá. krematoria, později člen a spolupracovník NSDAP
Lakmé žena Karla Kopfrkingla takto jí říká její muž, vlastním jménem se jmenuje Marie židovka
Zina doma jí říkali Zinuško šestnáctiletá (na začátku knihy) dcera manželů Kopfrkinglových
Mili občanským jménem Milivoj čtrnáctiletý (na začátku knihy) syn manželů Kopfrkinglových příliš zženštělý „mýšenec“
Willi Reineke se svou ženou jsou přáteli Kopfrkinglových Člen NSDAP, který dělá nábor nových lidí Fanatický nacista, představující si židy jako velice starý národ• trpící sklerózou. + další postavy jako je pan Strauss, Rubinstein (agenti shánějící abonenty pro žeh), nový pracovník krematoria pan Dvořák, doktor Bettelheim (soused, specialista na pohlavní choroby)
9. Úryvek: ,, Něžná, ´´ řekl pan Karel Kopfrkingl své krásné černovlasé ženě na prahu pavilónu dravců a lehký předjarní větřík mu provál vlasy, ,, tak jsme zase zde, Zde na tom drahém, požehnaném místě, kde jsme se pře sedmnácti lety poznali. Jestli si , Lakmé, vůbec ještě vzpomínáš, před kým to bylo?´´ A když Lakmé kývla, usmál se něžně do hlubin pavilónu.
10. O autorovi: Novela Spalovač mrtvol, čtvrtá kniha zasloužilého umělce Ladislava Fukse(narozeného roku 1923 v Praze), poprvé vydaná v roce 1967, pod stejným názvem a u nás také zfilmovaná.(1968, Režie Juraj Herz, nezapomenutelný výkon podal herec Rudolf Hrušínský v roli pana Kopfrkingla). Přeložena do mnoha jazyků po celém světě, patří svým nezvyklým pojetím tématu a jeho virtuózním ztvárněním k ojedinělým prózám naší současné literatury a k nejvyzrálejším dílům svého tvůrce.





Hodnocení: (hodnotilo 30 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Spalovač mrtvol Fuks, Ladislav 214 slov
Spalovač mrtvol Fuks, Ladislav 3325 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info