Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Metličky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Metličky
 
Název díla: Metličky
Datum vložení: 19.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Metličky
Útlá knížka Skácelovy vyzrálé lyriky vznikala v letech politického tání a navazovala na sbírku Smuténka. Vážná zamyšlení jsou motivována dvěma citáty, Z nich první biblickým jazykem připomíná vratkost lidského štěstí, druhý definuje pocity úzkosti jako součást lidského údělu.

První cyklus sbírky je novodobým protějškem Hřbitovního kvítí,a jeho překvapivé pojmenování „Toto se nenazývá“ pochopíš s Máchovou definicí: „…to smrtelný je mysli sen, toť, co se „nic“ nazývá“. – Mrazivý pocit opuštěnosti dýchne už z první básně „Hřbitov v prosinci“. Proč uhýbat? Smrt je jen součástí věčného koloběhu a jen člověk ji zakrývá pozlátkem (Smrt pohřebního vozu). Báseň „ Snímání posmrtné masky“ vysvětlí název sbírky: „Metličky, Košťátka na hrobech z trávy.“

Natrpklá příchuť některých básní má své dobové průsvitky.
Statečně hledá básník pravdu, tu „rybu, která chodí po mostě“. A smysl veršů nazvaných „Život“? Jsou věnovány německému básníkovi Hőlderlinovi, kritickému ke své zemi a trpícímu rozporem mezi světem ideálním a skutečným. Mužna je i autorova „Řeč“.

Jako pohlazení jsou verše věnované venkovu jižní Moravy a Vysočiny (Vypočítávání senoseče, Úroda kolem Tasova, Lámání kukuřice) – nejednou s dělným úsilím o uchování nedotčenosti přírody.

Závěrečný cyklus odráží pobyt ve Vietnamu, „krajině vyklizené válkou“. Nesoudí . Mlčky stane nad pahorkem padlých, které ani hanojští kohouti neprobudí.





Životopis spisovatele: Jan Skácel
Hodnocení: (hodnotilo 6 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info