Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Amok

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Amok
 
Název díla: Amok
Datum vložení: 4.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Amok je psychologická novela, napsaná v roce 1922, ovliněná teorií Sigmunda Freuda.
Děj se odehrává v březnu roku 1912 na parníku “Oceánia”. Celý příběh vypráví anonymní osoba.
Tak tedy, náš Vypravěč se s drobnými potížemi dostává těsně před propuknutím období dešťů na loď, která pluje přes Kalkatu až do Evropy. Získává příšernou kabinu uprostřed lodi a v podpalubí, ale i za to je rád. Jakmile může, utíká sice na promenádní palubu, ovšem ani zde nenachází potřebný klid, a tak se za chvíli jeho režim začíná zkracovat na denní spánek a noční bdění na palubě. Na jedné ze svých nočních procházek, kdy obdivuje nádhery tmy a šumění moře, potkává zvláštního člověka, se kterým se po nějaké době dává do řeči. Z onoho člověka se vyklubává lékař, který počíná vyprávět svůj životní příběh. Studoval v Německu a stal se doktorem medicíny. Pak se ale zamiloval do jedné ze svých pacientek. Byla to chladná, povýšená a panovačná žena, což ho dohánělo k šílenství, dokonce kvůli ní sáhl do nemocniční pokladny. Později se vše prozradilo a s jeho kariérou byl konec. Proto musel jít pracovat do indické vesnice, kde se mu vůbec nelíbilo a čím dál častěji snil o Evropě.
Jednoho dne za ním přijela bílá žena, která vystupovala velice tajemně a po mnoha strategických kličkách ho konečně požádala o potrat. Nabídla mu za něj velkou odměnu a přála si, aby o tom nikomu neříkal, a aby odjel do Amsterodamu. Chovala se velmi povýšeně a hlavně hrdě, což mu velice imponovalo, ale i přesto nechtěl, aby potratila. Nakonec z ordinace odešla. Lékař pozdě lituje svého přístupu a pod návalem amoku se jí snaží dopátrat a pomoci...

Lékař vlastně neustále kriticky rozebírá svůj psychický stav, ve kterém se nacházel, což je o to poutavěji podáno s ohledem na fakt, že tento stav analyzuje ze své vlastní pozice, tedy z pozice lékaře. Neustále provádí rozbor svého psychického stavu. Zajímavé jsou také přechody mezi různými časovými rovinami, kdy pasáže lékařova vypravování jsou krátce přerušovány návratem děje na loď, na které lékař sedí a hovoří s Vypravěčem. Novela je psána ich-formou, pouze pozice vypravěče se podle potřeby přemisťuje z cestujícího na lodi na lékaře.
Zajímavá je taktéž anonymita postav. To na jedné straně vytváří chaos, ale na druhé straně to přidává na tajemnosti celého příběhu.

Autor:
Stefan Zweig (1881-1942)
Pocházel ze zajištěné rakouské rodiny, jeho otec byl podnikatel z Moravy, matka pocházela z jižní Itálie. Po studiích filozofie ve Vídni a Berlíně cestoval Zweig po Evropě, Indii a Severní Americe.
Zemřel v roce 1942 v Brazílii, v zoufalství ze světové války spáchal sebevraždu.
Dílo: Jeremiáš (1917) – první protiválečná reakce, biblické drama
Zmatení citů (1917) – psychologická novela
Šachová novela (1941) – psychologická novela
Romain Rolland (1921) – románová biografie

Informace o knize:
Stefan Zweig – Amok
 Vydalo nakladatelství Levné knihy KMa v Praze v roce 2000
 Z německého originálu přeložili Luba a Rudolf Pellarovi
 69 stran





Životopis spisovatele: Stefan Zweig
Hodnocení: (hodnotilo 16 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info