Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nana

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nana
 
Autor: Emile Zola
Název díla: Nana
Datum vložení: 13.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Životní příběh kurtizány Nany je součástí dvacetidílného románjového cyklu "Rougon-Macquart". Děj se odehrává v letech 1852-1870, teda za vlády Napoleona III. Román je volné pokračování naturalistického Zabijáka.
Nana již v patnácti letech uteče z domova azačne žít na vlastní pěst. Je si dobře vědoma své výjimečné krásy a dokáže toho využít. Dívka se může celý život dřív v prádelně jako její matka, nebo se stát kurtizánou. Zvollí si druhou možnost. Úspěchu se jí dostane tím, že získá hlavní roli bořeké Venuše v pařížském divadle. Neumí sice hrát, ani zpívat, ale všechny naprosto okouzlí svojí krásou. Získá obrovskou slávu a postupně si omotá kolem prstu všechny významné muže Paříže. Když si umane, dokáže svést jakéhokoliv muže. Věrnou společnicí je jí komorná Zoe, která dokáže vždy obratně rozstrkat pánské návštěvy po pokojích tak, aby se v bytě nepotkaly. Nana má syna Ludvíčka, jehož vychovává její teta paní Leratová. Nana se stává symbjlem zla. vše,co se dostane do její blízkosti, nebo do jejích rukou, je zničeno. Dokáže dokonale využít muže, vymýšlí stále nové rozmary, a když už některého úplně vyčerpá, jednoduše se ho zbaví. Nejprve si ochočí Daguenetta, který si nakonec vezme dceru hraběte Muffata. Hrabě je její další obětí. Přestože je velmi pobožný, doslova se do ní zblázní, nechá se ponižovat a její rozmary ho přivedou na mizinu. Stejně dopadne i úspěšný podnikatel Steiner. Nanim Zizi, mladý Jiří Hugon, který ji miluje, se v jejím domě pokusí o sebevraždu. Nana si ani v nejmenším nepřipoustí, co svým chováním způsobuje. Považuje se za hodnou a obětavou - ti muži za ní běhali dobrovolně. Opravdu se zamiluje do herce Fontana, se kterým se pokusí žít v jedné domácnosti, ale on ji začne bít, a tak Nana uteče. Odstěhuje se dovenkovské vily, kam si dál vodí pánské návštěvy. Zde také potratí. Začíná ztrácet respekt u svého služebnictva. Bydlí tu i Sametka, Nanina přítelkyně a prostitutka, která milovala lesbický sex. Ludvíček umírá na neštovice. Když se Nana dozví, že zemřel i Zizi, uspořádá dražbu a odjede neznámo kam. Nan se do Paříže vrátí, ale propuknou u ní také neštovice, kterým v jednom hotelu ve společnosti přítelkyň podléhá...

"Neštovice se rozlezly po celém obličeji, puchýř vedle puchýře; zbledlé a sedlé připomínaly plesnivé bláto, jako by se už rozpadaly v prach a popel na té beztvárné kaši, v níž už zanikly všechny rysy. Levé oko úplně utonulo v rozteklém hnisu."





Hodnocení: (hodnotilo 9 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nana Zola, Emile 2021 slov
Nana Zola, Emile 749 slov
Nana Zola, Emile 412 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info