Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čaroděj Zeměmoří

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Čaroděj Zeměmoří
 
Autor: Ursula Kroeber Le Guin
Název díla: Čaroděj Zeměmoří
Datum vložení: 17.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Originální název: Wizard of Earthsea
Autor: Ursula K. Le Guin
Nakladatelství: AF 167 (2003)
Překlad: Petr Kotrle
Rozsah: 166 stran

V dávno zapomenutých vodách času ke mně vítr přivál zmínku o Čaroději Zeměmoří. Již dříve jsem slyšel o jeho jménu, ale jeho skutky mi zůstávaly utajeny. Bohužel čaroděj již není mezi námi, abych slyšel vše z jeho úst, ale jeho příběhy zůstaly uchovány tak, jak je nejspíš sám vyprávěl mocné paní Ursule K. Le Guinové.

Sehnat posvátný text, který poznamenal dějiny fantastiky téměř jako velmistr Tolkien, nebylo těžké. Stačilo zapátrat v archivech města. Slyšte tedy, co před léty slyšela i paní Ursula a pro nás potomky její pečlivě zaznamenala.

Mocný čaroděj, jehož pravé jméno znají jen jeho skuteční přátelé a nesmí být zbytečně vysloveno, vám neprozradím, určitě ho znáte pod přezdívkou Krahujec, vylíčil svoji cestu za slávou již od raného dětství a slovo za slovem je zaznamenáno i v knize. Dozvíme se o jeho nadání, které odhalila vesnická čarodějka. Naučila chlapce, kterému matka dala jméno Duny, několik malých, ovšem užitečných triků. V Dunym byla ukryta veliká síla a rychle se učil všem trikům. První jeho čin ho proslavil po celém ostrově Gont, když zachránil svoji vesnici před útokem nájezdníků. Vesničku Deset Olší posléze navštívil čaroděj Ogion a přesvědčil Dunyho otce, aby mu dal jeho pravé jméno a udělal z něho muže. Duny jméno se ctí přijal a šel do učení k Ogionovi. Touha mladého ducha proslavit se narůstala s jeho kouzelnickými znalostmi a brzy Ogiona opouští, aby se mohl učit na ostrově moudrých, zvaném Roke, přesněji řečeno ve městě Thwil, kde byla škola čarodějů. Duny se s lehkostí učil všemu, co mohl a brzy předběhl své druhy, ovšem pýcha mu zastínila oči. Jednoho dne se nechal vyprovokovat, aby dokázal, že je lepší než jeho sok Jaspis. Bohužel síla Dunyho, který ve škole dostal jméno Krahujec byla obrovská a uvolnil mocné temné síly, které ho málem zabily. Zjizvený a pokořený bojoval několik měsíců o život. Mezitím sok Jaspis odešel ze školy do služeb bohatého obchodníka. Náš hrdina Krahujec se po léčbě změnil a zapomenul na svoji závist a pýchu, ale svým činem uvolnil Stín, jehož jméno je neznámé, pokud vůbec nějaké má. Stín teď vyčkává na vhodnou dobu, aby mohl dostat tělo a sílu Krahujce a zneužít jeho čarodějnou moc pro síly temna. Krahujec nakonec úspěšně složí zkoušky a odchází do služeb světa, pryč z bezpečí ostrova Roke, se Stínem v patách a jeho cesta za vykoupením svobody a zničením Stínu se začíná…

Tak tolik zhruba o náplni románu, je čas přiblížit vám i styl, kterým je Čaroděj Zeměmoří napsán. Když řeknu geniální pohádka, řeknu tím vše. Tohle byste s úspěchem mohli číst svým ratolestem před spaním (ačkoliv napětí zde je přes příliš a děti by nemusely usnout). Nenechte se mýlit. Je to výborná pohádka, spíše bych měl říkat fantasy, ale pospat jazyk tak jednoduše nejde. Rozhodně to nedosahuje jazykové úrovně Pána prstenů, ale mnoho se od ní neliší. Jinak řečeno v jednoduchosti je krása. Jazyk je dynamický, srozumitelný a jasný pro všechny čtenáře bez rozdílu věku. Stejně tak příběh samotný. Veškeré napětí, zápletky, události jsou úchvatné a pohlcující, že zaujmou sečtělého staršího člověka a přitom neodradí desetileté dítě. Prostě se vám nemotorně snažím říci, že Le Guinová je geniální spisovatelka.

Zanechávám této recenze a radím vám: "Přečtěte si tuto fantasy knížku, která je jen první částí příběhu o tajemném a kouzelném světě Zeměmoří.

Doporučuji každému fandovi fantasy, všem čtenářům zbožňujícím logicky vystavěný příběh překypující napětím a také těm, kteří si potrpí na tom, že svět v němž se příběh odehrává má pevně dané zákony a hranice.

Varuji čtenáře, kteří od fantasy očekávají hojný výskyt trpaslíků, trollů a elfů, protože tito tvorové se v celém Archipelu nevyskytují. Jediný tvor neodmyslitelně patřící k fantasy je v této knize drak. Rozhodněte se po svém, ale nezapomeňte na velice lehko uvěřitelný epický příběh prostoupený draky a magií, ale také hlubokým moudrem a ponaučení.

Verdikt je jednoznačný. Úchvatná a vzrušující četba a vůbec nezáleží na tom, co tady plácám na pokraji smrti vysílením po neuvěřitelném Bohemiaconu. Jdu si zaslouženě odpočinout, ale dříve než usnu, požádám matku, aby mi opět přečetla Čaroděje Zeměmoří. Dobrou noc a sladké sny.






Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info