Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tereza Raquinová

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Tereza Raquinová
 
Autor: Emile Zola
Název díla: Tereza Raquinová
Datum vložení: 17.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V románě Tereza Raquinová zobrazuje Zola lidskou chtivost, která je schopna použít jakékoliv prostředky pro své uspokojení.

Hlavní hrdinka Tereza byla po té, co zemřeli její rodiče, vychovávána svou tetou, paní Raquinovou, jejíž fyzicky slabý a neustále nemocný syn Kamil byl jediným Tereziným přítelem. Tereza byla v skrytu duše velmi energická a vášnivá, ale tím, že žila v tiché a klidné domácnosti paní Raquinové, kde vše mělo pro churavého Kamila vytvářet příjemné prostředí, stávala se i Tereza čím dál tím více tichou, klidnou a obětavou. Tereza se později na přání paní Raquinové vdala za Kamila, a i když o tom nikdy nepřemýšlela, nebylo jejich manželství příliš šťastné. Za nedlouho ale nastal v jejich poklidném soužití zvrat…

Jednou pozval Kamil na večeři svého známého Laurenta, a protože se všem příjemně prožitý večer líbil, staly se Laurentovy návštěvy Raquinových pravidlem.

Laurentovi se Tereza líbila, a tak ji jednou, když byli chvilku o samotě, políbil. V Tereze se probudila její skrytá vášeň a brzy trávila se svým milencem každou možnou chvíli. Protože spolu chtěli být co nejčastěji, rozhodli se, že odstraní největší překážku svého vztahu – Kamila. Při projížďce loďkou po Seině shodili Kamila do řeky a ten se, protože neuměl plavat, utopil.

Laurent se za čas s Terezou oženil a zdálo se, že jejich vztah bude bezproblémový. Po svatbě je ale oba začaly trápit výčitky svědomí. Kdykoliv byli Laurent s Terezou sami, cítili, že je mezi nimi přítomen i utonulý Kamil. Trápili se vzpomínkami, hádali se, obviňovali se, až jednoho dne nalezli východisko ze svého problému. Laurent ukradl v nedaleké chemické laboratoři skleničku prudkého jedu a oba společně spáchali sebevraždu.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info