Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bez dcerky neodejdu

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bez dcerky neodejdu
 
Autor: Betty Mahmoodyová
Název díla: Bez dcerky neodejdu
Datum vložení: 20.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tato kniha vypraví skutečný příběh o Američance Betty Mahmoodyové, která žije se svými rodiči a dvěma syny (Joe, John) z prvního manželství ve státě Michiganu, a provdá se za iránského lékaře Moodyho, kterého potká v nemocnici. Moody jel do Ameriky studovat a poté se stal uznávaným lékařem. Narodí se jim dcera Mathob. Když bylo Mathob 5 let, pozve Moodyho rodina do Íránu. Betty po dlouhém přemlouvání a ujišťování , že se nic nemůže stát nakonec s dvoutýdenní návštěvou Íránu svolí.

Po příjezdu si musí nasadit na hlavu šátek a mít zakryté ramena a dlouhé černé kalhoty. Překvapí ji v jakých podmínkách zde lidé žijí, jak zapáchají a jejich hygienické návyky a prostředí. Žije ale v domnění, že za 2 týdny se vrací zpět do Ameriky. Moody ale den ode dne mluví hůře o Americe a přizpůsobuje se zdejšímu životu. Sebere Mathob i Betty pasy a oznámí jim , že se do Ameriky vracet nebudou. Stává se z něho Íránec, dokonce do konce zakáže Betty vycházet z domu. Betty se ale dostane na americkou ambasádu, kde zjistí, že odjet zpět do Ameriky smí Betty pouze bez svoji dcery Mathob , protože ta podle íránských zákonů patří otci. Betty v žádném případě nechce svou dceru opustit.

Mathob byla donucena chodit do íránské školy a musela si hlavu zakrývat šátkem a být muslimkou. Betty pomáhá obchodník, od kterého může telefonovat a další lidé , které nechce jmenovat , protože by z toho měli problémy. Proto v knize používá různé pseudonymy. Betty dokonce začnou pomáhat i Moodyho sestřenice.

Po dvou namáhavých letech, kde je Betty svědkem utlačování žen , jejich bezpráví, zahalování, se nakonec rozhodne k útěku přes Turecko, který je velice namáhavý.

Betty v popisuje neuvěřitelnou zimu , která ji potkala při přechodu přes Turecko. Byla na pokraji ale dodávala ji sílu Mathob která byla pořád s ní. Jen malé odloučení od Mathob ji stojí mnoho úsilí.

Nakonec se šťastně dostanou na ambasádu v Ankaře , kde uvidí americkou vlajku a jsou opravdu šťastné. Dostanou se zpět do Ameriky, ale musí si změnit jméno a bydliště. Celou dobu co byla Betty v Íránu ji doma umíral otec, který pevně věřil tomu , že se mu jeho holčička vrátí a byl velice šťastný, když ji spatřil. Ze synů Betty již byli pomalu muži.

Betty však i nadále žije v nejistotě, kdy se ji Moody pokusí unést dcerku a snaží se pomáhat i lidem, jejichž děti byly uneseni jedním z rodičů do muslimských zemí. Proto vydala knížku Z lásky k dítěti, kde popisuje osudy jiných žen , dokonce i mužů, kteří zažili stejný příběh jako ona, ne však vždy se šťastným koncem.







Hodnocení: (hodnotilo 62 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bez dcerky neodejdu Mahmoodyová, Betty 100 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info