Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Invahoe

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Invahoe
 
Název díla: Invahoe
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Walter Scott
15.8.1771 - 21.9.1832. Byl skotský prozaik a básník. Zprvu překládal německé básníky (např. J.W.Goethe) a sbíral lidové balady, později začal skládat vlastní poezii a romantické epické básně zobrazující významné momenty skotských dějin: The Lay of the Last Minstrel, Marmion, Panna jezerní aj.Jeho doménou se však stal historický román.Románové dílo lze rozdělit do dvou skupin - na romány zachycující události skotských dějin za poslední dvě století (např. Waverley, Starožitník, Puritáni, Rob Roy, Nevěsta z Lammermooru, Pověst o Montrosovi) a na díla z různých období a zemí, představující pohled na klíčové události celé západní Evropy (např. Ivanhoe a talisman se odehrávají ve středověku, Quentin Durward ve Francii Ludvíka XI.).Ačkoli je v nich minulost konzervativně interpretována jako ideální stav, od něhož se současnost vzdálila, význam Scottových Románů spočívá v novém pojetí dějinných událostí jako jevů formujících životy všech společenských vrstev.
Doba a místo děje –12.stol., Anglie

Děj
Děj knihy se odehrává ve 12. století, kdy panovník Anglie Richard Lví srdce podnikl křížovou výpravu do Svaté země. Zemi spravuje jeho krutý bratr Jan. Všichni očekávají návrat Richarda, který ale upadl do zajetí.
Do sídla selského Franklina Cedrika přijíždí návštěva, rytíř Bois-Guilbert a Prior. O přístřeší žádají i mladý poutník a žid Issak. Jsou taktéž přijati. Rowena se ptá mladého poutníka na zprávy o Ivanhoeovi, Cedrikově synu, jehož Rowena miluje. Poutník ji však toho moc neřekne.
Chystá se veliký turnaj u Ashby, jehož se účastní i mladý poutník. Vyhrává neznámý rytíř- který si říká „Vyděděný rytíř“- ,když mu na pomoc přichází Černý rytíř. Když rytíř jde za Rowenou,kterou vyhrál, klesá k zemi a ona v něm poznává Ivanhoa. Hned na to ho však odnášejí protože je těžce raněn.
Na cestě jsou přepadeni je i Issak s dcerou Rebekou, která opatruje nosítka s Invahoem. Všichni jsou vězněni na Front-de-Boeufově hradě.Na to přijede Černý rytíř s armádou, aby vysvobodily vězně. Po krutém boji jsou zajatci osvobozeni, pouze Rebeka je unesena de Bois Guilbertem na hrad templáře Malvoisina.
Na hrad přijíždí velmistr Beaumanoir. Je pobouřen chováním de Bois Guilberta, ale zmírní hněv, když je Rebeka obviněna z čarodějnictví. Je odsouzena k upálení. Rebeka je hrdá a odmítne utéci s de Bois Guilbertem. Templářský velmistr ji dovoluje, aby její nevinu prokázal rytíř v souboji s de Bois Guilbertem. Rebeca posíla pro Invahoa.Když je Rebeka už na hranici, přijíždí na poslední chvíli Ivanhoe a začne bojovat s de Bois Guilbertem. Jen lehce se ho dotkne a de Bois Guilbert umře.

.






Životopis spisovatele: Walter Scott
Hodnocení: (hodnotilo 28 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info