Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bronzový poklad

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bronzový poklad
 
Název díla: Bronzový poklad
Datum vložení: 30.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha nás zavádí dva a půl tisíce let do minulosti, kde, na místě dnešní Prahy u ústí potoka Brusnice do Vltavy, leží malá osada pravěkých lovců a pastevců medvědů. Autor popisuje život v osadě a také osudy chlpce, jemuž říkali Skrček, protože byl malý a slabý. Když byl jednou nalezen Skrčkův otec v lese mrtev a na Vltavě byl zachráněn Sigůl, jeden z předních mužů lesního národa, který vyprávěl, jak byla jeho družina napadena, byl Skrčkův otec obviněn z tohoto zločinu. Skrček, který byl v osadě ještě více utiskován než dříve, se proto vydal se Sigúlem jako jeho průvodce na cestu k Sigúlovu domovu. Sigúl se ale zranil, ještě než došli k cíli, a proto svěřil Skrčkovi tajemství o bronzovém pokladu. Skrček se tedy vydal hledat poklad a přivést pomoc pro Sigúla. Poklad byl nalezen, ale když se Skrček dostal do tábora lesního lidu, považovali ho za zvěda a chtěli ho zabít. Podařilo se mu utéct a potom se vydal na cestu domů, protože zjistil, že lesní lid se chystá zaútočit na kmeny, žijící u Vltavy. Po dlouhé cestě se Skrček ocitl v zajetí lupičů, kteří zavraždili jeho otce. I těm unikla a nakonec se setkal se svým kmenem, jež se zatím chystal bojovat. Později byl ale uzavřen mír a všichni společně se vypravili potrestat lupiče. Při tom však Skrčka trefil šíp a on zemřel. Zločin byl vysvětlen a Skrčkův otec byl očištěn. Bronzový poklad, který Skrček zanechal pod balvanem, kde jej našel, byl objeven až ve 20. století.

Teoretický rozbor:
Kniha je dobrodružná, autor používá často přímou řeč. Velmi zajímavé je líčení života a zvyků tehdejších obyvatel naší země.






Životopis spisovatele: Eduard Štorch
Hodnocení: (hodnotilo 272 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bronzový poklad Štorch, Eduard 178 slov
Bronzový poklad Štorch, Eduard 148 slov
Bronzový poklad Štorch, Eduard 210 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info