Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Staré řecké báje a pověsti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Staré řecké báje a pověsti
 
Název díla: Staré řecké báje a pověsti
Datum vložení: 5.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Staré Řecké báje a pověsti napsal pan Eduard Petiška a ilustroval je pan Zdeněk Sklenář.
Nejvíce se mi líbila pověst o Kyklopovi.

Odysseův sen, byl najít jeho rodnou zem Ithaky. Proto se vydal ji hledat. Nejdříve zakotvili na první pevnině, ke které je vítr donesl. Odysseus poslal tři plavce, aby se vydali na obhlídku. Když se plavci dlouho nevraceli, Odysseus myslel ,že se jim něco zlého přihodilo. Když je našel, zjistil se mýlil. Tři plavci byli pohoštěni Lotofágy. Nabídli jim jejich pokrm, plod z lotosu. Kdo okusil tohoto jídla, nechtěl se až do smrti navrátit domů. Tři plavce na loď museli dopravit násilím.
Dorazili na další zemi, to byla zem Kyklopů, avšak Odysseus a jeho tři věrní plavci to nevěděli a protože byl večer a už byli všichni unavení, tak šli spát. Ráno, když zjistili, že je to zem Kyklopů, už bylo pozdě a byli s jedním hlavním Kyklopem v jeskyni. Byli tam celý den a večer, dali Kyklopovi víno bohů. Kyklopovi víno velmi chutnalo a Odysseus řekl,že mu prozradí své jméno. Řekl ,že se jmenuje Nikdo. Kyklop řekl, že mu dá velký dar: "velmi jsem si tě oblíbil Nikdo a můj dar je takový, že tě sním jako posledního", řekl Kyklop.
Když Kyklop usnul Odysseus našel v jeskyní kyj. Dali ji do rozžhaveného popela a bodnul jí Kyklopovi do oka. Kyklop se probudil a zařval. Ostatní Kyklopové přiběhli a ptali se, kdo tě vraždí??, Kdo mě vraždí?? Ach Nikdo přátelé, Nikdo - naříkal Kyklop. "Tak proč řveš??" ptali se ostatní Kyklopové a opět šli spát. Odysseus a jeho tři věrní plavci Kyklopovi unikli a odjeli zpátky na lodi.





Životopis spisovatele: Eduard Petiška
Hodnocení: (hodnotilo 254 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Staré Řecké báje a pověsti Petiška, Eduard 348 slov
Staré řecké báje a pověsti Petiška, Eduard 635 slov
Staré řecké báje a pověsti Petiška, Eduard 6612 slov
Staré řecké báje a pověsti Eduard, Petiška 709 slov
Staré řecké báje a pověsti Petiška, Eduard 1796 slov
Staré řecké báje a pověsti Petiška, Eduard 523 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info