Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Omyl a jiné povídky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Omyl a jiné povídky
 
Autor: Ota Pavel
Název díla: Omyl a jiné povídky
Datum vložení: 16.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
O KNIZE:
V knížce najdete celkem 8 povídek. Všechny jsou ze sportovního prostředí, některé jsou o cyklistických závodech, jiné jsou zase ze světa horolezců, otočíte a vidíte skoky na lyžích….Já jsem si vybral povídky z prostředí cyklistů, protože cyklistika je můj nejoblíbenější sport…

HODINKY S VODOTRYSKEM
Bylo po válce… jeden český cyklista jménem Martin se dozvěděl, že pojede závodit do Švýcarska. Jo a abych nezapomněl - ještě v Česku, se na jednom závodě seznámil s francouzským cyklistou Otkem. Ve Švýcarsku byli ubytováni v Zurichu v luxusním hotelu. Když se večer procházeli, ještě s kolegou Myškou, spatřil Martin ve výloze jednoho pouličního obchodu krásné zlaté hodinky se stopkami, které si v okamžiku, kdy je spatřil získaly jeho obdiv. Samozřejmě, kdo by nechtěl takové hodinky. Druhý den tu byl závod. Hned od začátku závodu se Martin držel na předních pozicích. V pátém kole ujel pelotonu se Švýcarem Meisnerem, ale v šestém kole je opět dohonili. Už je tu poslední kolo a Martin se rozhodl, že provede únik sám, na vlastní pěst! Jeho náskok se stále zvětšoval a zvětšoval až do cíle dojel první. Při závěrečném ceremoniálu a fotografování si nechal své kolo, protože by to prý bylo nevděčné vůči jeho kamarádům, kteří ho sestrojili, což je vlastně pravda. Nakonec to ale celé dopadlo tak, že Martin za svůj vynikající závod nedostal ani cent a krásné zlaté hodinky zůstaly jen snem.

JAK TO ČLOVĚK PROHRÁL A POTOM VYHRÁL
> JAK TO PROHRÁL

Belgičan van Ivens vypráví, jak byl během závodů k druhým závodníkům sobecký, neohleduplný a mnohdy i krutý. Jednou přijel k českému závodníkovi a požádal ho o láhev vody, myslel si, že van Ivens už svou vodu vypil, bohužel tomu tak nebylo a ten sviňák Ivens českému závodníkovi vše vypil, ač svou láhev měl. O několik kilometrů dál zahlédl Čech, jak van Ivens pije ze své plné lahve. Za takovéto podobné kousky ho závodníci neměli rádi a mlčky ho vyloučili ze svého kolektivu. V dalších závodech mu již nikdo nepomohl. Když chtěl provést únik, nikdo s ním nechtěl jet. Vodu už mu také nikdo nedal…a myslíte si že se někdy poučil? NE!

JAK TO VYHRÁL
Jindy zase na začátku etapy ujel Belgičan Hufkens. Odborníci si mysleli, že není možné, aby to vydržel. V jednom městě na náměstí vyjel z dráhy, jen aby si od své dívky vzal květiny. Fakt, že se ho snažilo dohonit nejméně sto cyklistů nějak neřešil...

A na řadě je poslední povídka z cyklistického prostředí:

NEJHEZČÍ DEN DANIELA GROUSSARDA
K jednomu závodu v Čechách se přihlásil neznámý Francouz Daniel Groussar. Všichni v něm viděli borce, ale v závodě se ukázalo, že jede svůj první závod. Samozřejmě náš „borec“ ani netrénoval, proto ho neminulo to nejposlednější umístění. Už ani neviděl peloton. Celý konvoj uzavíral policista Dolejš, který jel na motocyklu. Groussar byl nezkušený jezdec, prostě úplná lama. Myslel si, že v Čechách nejsou tak dobří závodníci. Závod skončil tak, Dolejšovi bylo Groussara líto, a tak se rozhodl, že si ve prospěch Francouzského závodníka zapodvádí. No a dopadlo to, jak to dopadlo….





Životopis spisovatele: Ota Pavel
Hodnocení: (hodnotilo 37 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Omyl a jiné povídky Pavel, Ota 697 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info