Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pán prstenů: Návrat KRÁLE

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Pán prstenů: Návrat KRÁLE
 
Název díla: Pán prstenů: Návrat KRÁLE
Datum vložení: 22.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Toto je třetí část Pána prstenů. Je rozložena na třetí a čtvrtou knihu. Druhá část líčila činy Družiny Prstenu po rozbití Společenstva. Tato třetí a poslední část bude vyprávět o střetnutí Gandalfovy a Sauronovy strategie až po konečnou katastrofu a konec Velké tmy.

Třetí kniha vyprávěla o Boromirově pokání, smrti a jeho pohřbu v člunu svěřeném Rauroským vodopádům, o zajetí Smělmíra a Peregrina krutými skřetíma vojáky a o jejich pronásledování Aragornem, Legolasem a Gimlim. Potom se objevili Rohanští jezdci. Oddíl jezdců vedený maršálem Éomerem obklíčil skřety na kraji lesa Fangornu a pobil je, ale hobiti unikli do lesa a tam se setkali s entem Stromovousem, tajným pánem Fangornu. V jeho společnosti byli svědkem procitnutí hněvu pastýřů stromů a jejich pochodu na Železný pas. Mezi tím se Aragorn a jeho druhové setkali s Éomerem, vracejícím se z bitvy. Dostali od něho koně a jeli k lesu. Při marném pátrání po hobitech se tam opět setkali s Gandalfem, který se vrátil ze smrti jako Bílý jezdec. Jeli s ním přes Rohan do síní Théodena, krále Marky, kde Gandalf uzdravil zestárlého krále a osvobodil ho z kouzel zlého rádce Červivce. Potom jeli s králem a jeho vojskem proti armádě Železného pasu a dobyli nad ní zoufalé vítězství u Hlásky. Gandalf je pak odvedl k Železnému pasu, kde našli velkou pevnost rozbořenou pastýři stromů a Sarumana s Červivcem obklíčené v nedobytném Orthanku. V rozmluvě přede dveřmi Sarumana odmítl litovat a Gandalf jej sesadil a zlomil jeho hůl. Ponechal ho pod dohledem entů. Červivec mrštil z vysokého okna po Gandalfovi kamenem, ale ten jej nezasáhl a byl sebrán Peregrinem. Ukázalo se, že je to jeden ze zbylých palantýrů, Vidoucích kamenů z Númenoru. Později v noci podlehl Peregrin lákadlu Kamene, ukradl jej a podíval se do něho. Tak se odhalil Sauronovi.
Kniha končila příletem nazgula nad Rohanské pláně. Byl to prstenový přízrak na létajícím oři, předzvěst brzké války. Gandalf odevzdal palantýr Aragornovi, vzal peregrina a odjel s ním do Minas Tirith.


Čtvrtá kniha obrátila pozornost k Frodovi a Samvědovi. Vyprávěla, jak se dostali z kopců a byli dostiženi Sméagolem-Glumem a jak Frodo Gluma zkrotil, takže je glum provedl Mrtvými močály k Morannonu, Černé bráně země Mordor. Nebylo možné tudy vstoupit, a tak Frodo přijal Glumovu radu: hledat jiný vchod, o němž Glum věděl, daleko na jihu Hor stínu. Cestou tam je zajal výzvědný oddíl Gondorských, vedený boromirovým bratrem Faramirem. Faramir odhalil jejich poslání, ale ododal pokušení, jemuž Boromir podlehl a vypravil je na poslední část jejich pouti k Cirith Ungolu, Pavoučímu průsmyku. Právě když došli na Křižovatku a dali se cestou k ohavnému městu Minas Morgul, z Mordoru se vyvalila velká tma a pokryla všechny země. Pak Sauron vyslal své první vojsko, vedené černým králem Prstenových přízraků. Válka o Prsten začala. Glum dovedl hobity k tajné cestě a ve tmě nakonec došli k Cirith Ungolu. Tam se Glum obrátil zpět ke zlu a pokusil se je zradit obludné strážkyni průsmyku Odule. Plány mu zkazilo hrdinství Samvěda, který odrazil jeho útok a ranil Odulu. Druhá část končí Samvědovým rozhodováním. Frodo, uštknutý Odulou, leží napohled mrtvý: poslání buď skončí pohromou nebo musí Samvěd opustit svého pána. Posléze vezme Prsten a pokusí se pokračovat v beznadějné výpravě sám. Ale právě když se chystá přejít do země Mordor, vyjdou skřeti z Minas Morgul a z věže v Cirith Ungolu, která střeží tmeno průsmyku. Samvěd, chráněný prstenem, se z hašteření skřetů dozví, že Frodo není mrtev, ale omámen. Příliš pozdě se vrhá za nimi. Skřeti odnesou Frodovo tělo tunelem k zadní bráně své věže. Když se řinčivě zabouchne, Samvěd před ní omdlí.

Já-tato část je daleko zajímavější, ale chaoticky přeskakuje z dějě do děje. Ve filmu to končí korunováním Aragorna na krále. V knize však děj pokračuje, po korunování se hobiti vracejí do Kraje kde se usídlil Saruman s Červivcem. Kraj je zdemolovaný, vystrašení hobiti, kteří ani nevěděli o ostatních bytostech kouzelného světa jsou uvězněni. Hobiti po pár bojích najdou útočiště u sedláka, kde žije i Růža. Ten jim pomůže a vyrážejí zničit Sarumana a dobít zpět Kraj. Saruman je zabit Červivcem a ten později lukostřelcem. Samvěd otevře krabičku od Galadriel a nachází semínka stromů, které vysadí ve zničeném Kraji. Pipin a Smíšek vyprávějí co prožili, trochu povyrostli po entím mléku od Stromovouse. Frodo předává deník Samvědovi a k tomu Dno pytle a odchází za Bilbem k elfům. Tuto část jste viděli ve filmu když Galadriel ukazuje Frodovi co ho čeká (ve studánce).





Životopis spisovatele: John Ronald Reuel Tolkien
Hodnocení: (hodnotilo 18 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info