Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vítězný oblouk

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Vítězný oblouk
 
Název díla: Vítězný oblouk
Datum vložení: 15.5.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavním hrdinou tohoto známého a úspěšného románu je doktor Ravic, který jako mnoho emigrantů před nacismem uteče do Francie. Je zde na černo a za ubohý výdělek se protlouká, přestože je výborný chirurg. Vše začíná na setmělé ulici Paříže, kde doktor Ravic potká tajemnou ženu, nejdříve si myslí, že je to prostitutka, ale posléze zjistí, že ona žena je velmi zoufalá, protože v hotelu, kde bydlela, našla ve svém pokoji mrtvolu svého milence. Ve svém žalu se se vším svěří Ravicovi a ten jí pomůže. Zajistí jí dokonce práci v jakémsi kabaretu. Časem mezi nimi vzniká vztah založený na lítosti sebelítosti, který přeroste v lásku.
Podstatná část děje probíhá v pařížských kavárnách a klubech, kde s Joan Madauovou (to je ta žena) popíjí především calvados (pálenka z jablek)a tráví spolu dlouhé noci naplněné strachem z odhalení jejich identity uprchlíků. Joan je původem Italka.
Po nějaké době šťastného soužití dvou lidí přijde jedna ze spousty ran osudu. Ravic opět doplatí na svou dobrosrdečnost. Pomůže těžce raněné ženě, na kterou spadne lešení. Po příjezdu policistů je zatčen, protože se nemůže prokázat žádnými doklady. Následuje vyhoštění ze země.
Když se po půl roce vrací zpátky do Francie je znepokojen, že nikde není ani stopy po Joan. Také zahlédne svého nepřítele z minulosti Haaka. Chce se mu pomstít za trápení a bolest, kterou mu kdy způsobil.
Zrovna když je zaneprázdněn myšlenkou na Haaka, najednou se objeví Joan, která se mu zpovídá. Opustila ho během doby, co byl pryč a našla si nějakého filmového producenta. Opět se mu vyzná z lásky, ale svého současného přítele neopustí, vděčí mu za tolik. Ravic se s tím těžko smiřuje a stahuje se do sebe.
Jednou v bezesné noci mu kdosi zavolá, ozve se ženský hlas ve kterém pozná Joan. Jede k ní, ale když zjistí, že se nic neděje, velmi se rozzlobí. Je také odhodlán zabít Haaka a také to udělá.
Po nějakém čase se mu telefonicky ozve mužský hlas a Ravic se vzápětí dozví, že je to Joanin přítel. Svěří se mu, že Joan omylem postřelil a hned tam odjíždí. Po příjezdu konstatuje, že je nutné odvést Joan do nemocnice. Tam ji operuje, ale ví, že už jí není pomoci.
Nakonec přijde o ženu, která pro něj znamenala smysl života, který postrádal.
Když se pln smutku vrací do svého hotelu, je tam policie. Je znovu vyhoštěn, ale už plánuje další návrat.





Životopis spisovatele: Erich Maria Remarque
Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Vítězný oblouk Remarque, Erich Maria 2113 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info