Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sága rodu Forsytů

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Sága rodu Forsytů
 
Název díla: Sága rodu Forsytů
Datum vložení: 5.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Příběh se odehrává ve spoustě dějových linií, se spoustou důležitých postav a jejich životů, takže bude velmi težké popsat obsah knihy. Ale asi hlavní příběh stojí na osudech dvou lidí. Ireny a Soamese Forsytových, manželů, kteří nenašli šťěstí. Vše probíhá v celkem klidné době začátku 20. století. Všichni z Forsytů mají smysl pro vlastnictví. To znamená, že obrovská větev Forsytů jen šetří pro své potomky, nakupují akcie, prodávají obrazy, které stouply v ceně v posledních dnech... ne neprávem tento spletitý, náročný, mnohoscénický a rozsáhlý příběh autor nazval ságou.
Tedy Irena se pod nátlakem rodiny provdala za seriózního a konzervativního právníka Soamese Forsyta. Irena je v manželství nešťastná, i když ji její manžel neskutečně miluje a dělá pro ni první poslední. Nemají spolu děti, a to mrzí hlavně Soamese. Po nějaké době se Irena zamilue do Bosinneyho, snoubence setry svého manžela. Uteče s ním a žijí si krásně ve vzájemné lásce, až do té doby, kdy Bosinney nešťastnou náhodou zemře. Irena je zdrcená a odmítá se vrátit k manželovi, který jí je ochotem vše prominout a mohli by začít znovu. To mladá žena odmítá a dlouho o ní není slyšet.
Další důležito postavou je starý Jolyon, který Ireně pomáhá v nejhorších chvílích, není snad jediný muž, ve kterém by tato krásná žena neprobudila lásku nebo alespoň soucit. Krátce poté však Jolyon umírá a zdrcená Irena odjíždí do ciziny.
Však Soames hodlá dát Ireně ještě jednu šanci a žádá ji, aby se vrátila, protože Soames chce jen, aby mu dala syna... ona však znovu odmítá a Soames už neví, s kým by mohl mít potomky, protože už také stárne...

Dlouhý román má tři části, ve kterým líčí životy tří generací Forsytů, jejich boje, ostudy, ale i štěstí, lásku a porozumnění v těžké době vyšší střední vrstvy. A nelze opomenout jejich životní heslo, podle kterého se řídí celá kniha: smysl pro vlastnictví.





Životopis spisovatele: Galsworthy John
Hodnocení: (hodnotilo 68 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info