Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čas žít, čas umírat

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Čas žít, čas umírat
 
Název díla: Čas žít, čas umírat
Datum vložení: 20.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavním hrdinou tohoto románu je Ernst Graeber, frontový voják sloužící v Rusku během druhé světové války. Pracuje u popravčí čety a autor nenápadně zvýrazňuje, že Ernst nemá rád popravy a je to vcelku kladná postava.
Děj se tedy odehrává v promrzlém Rusku na sklonku války, kdy německá armáda závratnou rychlostí ustupuje před ruskou armádou, která představuje značné nebezpečí.
Po nekonečně dlouhé době služby Německu, v jehož vítězství a ideály už nevěří, dostane dovolenku na tři týdny. Rozhodne se je strávit s rodiči v Německu, ale po příjezdu je jeho rodná vesnice vybombardovaná a rodiče nezvěstní. Vydá se pomalou bezmyšlenkovitou procházkou troskami domů a mrtvolami, všemi krutostmi války a setkává se svou spolužačkou ze školy Alžbětu. Dva mladí lidé k sobě moc blízko nemají, ale skutečnost, že Alžbětin otec je v koncetračním táboře a nikdo neví, jestli ještě žije, a na druhou stranu je tu Ernstova snaha najít své rodiče, ale ani on neví, jestli ještě žijí. Doufání, bezmoc a čekání je velmi sblíží. Životní situaci jim neusnadňuje ani Alžbětina bytná, velká přívrženkyně Hitlera a vůbec celé Třetí říše a především udavačka, díky které se Alžbětin otec dostal do koncentráku.
Po nějaké době se Ernst a Alžběta vezmou, jedním z důvodů je i to, že ženy vojáků dostávají nějaké peníze navíc. Krátce po svatbě Ernst opět odjíždí na frontu, kde už jen pár jeho přátel a známých, ostatní padli.
Ernstova četa dostává další várku partyzánu, kteří mají být popraveni. Ernst získal během dovolenky jakýsi cit, který u sebe do té doby postrádal. Je mu líto zajatců a přes jejich sliby je propustí, i když kvůli nim vlastnoručně zmařil život jednoho ze svých přátel. Za svou dobrosrdečnost zaplatí životem. Zabije ho jeden z oněch partyzánu. Ernst Gräeber zemřel zbytečně, s milosrdenstvím v srdci a ránu ani necítil.





Životopis spisovatele: Erich Maria Remarque
Hodnocení: (hodnotilo 31 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Čas žít, čas umírat Remarque, Erich Maria 269 slov
Čas žít, čas umírat Remarque, Erich Maria 103 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info