Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

451 stupňů Fahrenheita

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > 451 stupňů Fahrenheita
 
Autor: Ray Bradbury
Název díla: 451 stupňů Fahrenheita
Datum vložení: 21.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Guy Montag je požárník budoucnosti. Jeho údělem není požáry ničit, ale zakládat. Pálí knihy, protože ty představují vědění, které je pro budoucí svět jakousi hrozbou. Jelikož kniha rozvíjí člověka a ten by přece měl být roven ostatním. Taková je vize budoucnosti. Žádné knihy, žádné nadbytečné vědomosti - pokud se někdo narodí chytřejší, odolnější nebo silnější, je "srovnán" do obecného průměru. Guy je se svým životem spokojený a práce ho baví. Alespoň do doby než potká Clarissu McClellanovou. Bláznivou dívku ze sousedství, která mu svými (zdánlivě zbytečnými a prostými) otázkami zcela rozboří jeho dosavadní žebříček hodnot. Ke všemu navíc přispěje pokus jeho ženy o sebevraždu. Přivolaní "technici" (lékaři budoucnosti, kteří se specializují jen na sebevraždy) ji zachrání a ona si dokonce druhého dne na nic nevzpomíná. Guy je zmatený. Neustále se mu vrací Clarissina otázka: "Jste šťastný?" A on ví, že není. Neví ale proč. A rozhodne se to zjistit za každou cenu. Řešení je na snadě - odpověď musí být v knihách. A tak jednu při pálení ukradne. A další. A začne je číst. Zmatený, se rozhodne kontaktovat profesora Fabera. Toho jednoho dne náhodou potkal a dokonce ho mohl obvinit z držení knih, ale neudělal to. Tehdy nevěděl proč. Profesor se rozhodne mu pomoci. Dá mu otofon - přístroj pro komunikaci, který se dá nosit přímo v uchu. Spolu pak chtějí vymyslet co dál, ale když Guy přijede domů, je zatčen a jeho dům zapálen - na udání jeho vlastní ženy. Guy se však vzepře a zabije svého velitele plamenometem. Zabije i okresního Ohaře (mechanické monstrum, které dokáže vycítit kohokoli a zaznamená v jeho pachu i změnu chování - např. zmatek způsobený nadbytečným přemýšlením. Je na něj však nasazen nový a samozřejmě se po jeho stopách vydá i policie. Guy míří za Faberem. Ten mu poradí utéct na venkov za potulnými intelektuály. Sám je však zabit Ohařem, který našel Guyovu stopu. Guy se ale útěk zdaří. Potkává skupinu starců - bývalého kazatele, doktory, profesory apod. Ještě tu noc je jeho město zničeno ve válce. Přeživší možná budou hladový po vědění a velká cesta tak může začít. Cesta za znovuzískáním schopnosti myslet.





Hodnocení: (hodnotilo 42 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
451 stupňů Fahrenheita Bradbury, Ray 457 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info