Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jak jsem potkal ryby

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Jak jsem potkal ryby
 
Autor: Ota Pavel
Název díla: Jak jsem potkal ryby
Datum vložení: 24.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Obdoba Smrti krásných srnců tentokrát nevypráví přípěhy spisovatelova otce, ale jeho samého. Od útlého dětsví až rok před jeho smrt. Spisovatel vysvětluje svůj úzký vztah k rybám. Od dětství vyrůstá s prutem v ruce a za druhé světové války se z něj dokonce stane pytlák. A pytlácká krev volá celý život. Jak přišel k první rybě a věčné závodění s jeho bratry. Věčný zápas rybářských rodin o největší úlovek a rybolov za druhé světové války, který byl zakázán pod trestem smrti. To bylo dětství Oty Pavla. Jako "odvážný mladý muž" pak nadšeně splaví celou Starou řeku (Vltavu) se svým kamarádem Dlouhým Honzou. Na své novinářské cestě do Polska potkává odvážného a vyznamenání ověnčeného Poláka - generála Romanova. Ten ho provede na ponorce a pozve na plavbu. Ota Pavel zažádá o povolení si zarybařit v moři. Generál mu rád vyhoví a sleduje Pavlovo počínání. Ten však nic nechytí. Generál mu v dobré vůli úlovek zařídí. Do moře hodí námořníci vodní bombu a mrtvé ryby pak Pavlovi darují. Tomu však krvácí srdce. Takto se přece nerybaří, ale vraždí! Při své další dovolené u moře si naštěstí sám uloví nějaké ty dravce - Palamidy. Na závěr knížky přidá Ota Pavel několik rodinných povídek. Veselá knížka končí smutně. O. P. popisuje své zbláznění na zimní olympiádě v Innsbrucku, kde zapálil alpské stavení. Následně byl pět let "vězněn" v Bohnicích. Jak on říká - trpěl tak strašně, že to ani nejde vypovědět. Jediné, co ho drželo při životě, byly vzpomínky na ryby. Ne na lásku a rodiny, ale na ryby.





Životopis spisovatele: Ota Pavel
Hodnocení: (hodnotilo 213 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jak jsem potkal ryby Pavel, Ota 578 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info