Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Na západní frontě klid

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Na západní frontě klid
 
Název díla: Na západní frontě klid
Datum vložení: 25.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Paul Bäumer je německý student. Jeho učitel tělocviku je nadšený vlastenec a vyhecuje P. i celou jeho třídu k předčasnému nástupu na frontu. Počáteční nadšení vyprchává téměř okamžitě, a to díky šikaně a buzeraci na cvičišti, kde má celá rota strávit šest měsíců. Šikovatel Himelstoss dává nováčkům hodně do těla a na několik z nich si zasedne. Ti jeho šikanu mlčky snášejí, když se pak ale dozvědí o svém nástupu na frontu, noc před odjezdem si na něj počkají a dají mu "deku". H. samozřejmě neví, kdo ho zbil, a tak mu nezbývá než brancům popřát mnoho štěstí v boji. Rota je nasazena na několika bojištích, v několika bitkách i zákopech. Jedné noci se ze 150 mužů vrátí jen 80. Lítost nepřichází. Radost z dvojitých menáží je větší. Umírající kamarádi se musí v zájmu zdravého rozumu co nejdřívě vymazat z paměti. Paul má mezi vojáky několik přátel. Mimo bývalých spolužáků - kteří jsou z většiny mrtvi - je to Kat, Detering, Haie, Müllera Tjaden. Všichni jsou přáteli na život a na smrt - všem je souzena smrt. P. popisuje svou dovolenou, která ho jen rozhodila. Začal si totiž uvědomovat, že se mění. Že po válce bude vše jinak. Když se vrátí na frontu, je jejich rota ostřelována a jemu se podaří jen tak tak spolu s Haiem uniknout. Má štěstí a ze zranění se dostane. Haie takové štěstí nemá - musejí mu amputovat nohu. Prožijí spolu několik dlouhých dní nejistoty v nemocenském vlaku. Pověsti o doktorech, kteří na raněných zkouší nové druhy operací a opětovně jim lámou nohy, aby mohli pozorovat nové metody, děsí každého. Po delší přestávce se vrací na bojiště. Při útoku zahyne většina jeho kamarádů. Kat mu dokonce umře na zádech. Byl totiž raněn a P. ho z posledních sil dovlekl do obvaziště. V posledních krocích dostal K. šrapnelem do hlavy. P. si toho ani nevšiml. Německá armáda začíná zřetelně prohrávat. Chybí jídlo, obvazy se dělají z papíru a nováčci jsou na pole posíláni bez výcviku a vražděni jako kobylky. V posledních dnech války, kdy z fronty přijde poselství: "Na západní frontě klid" dostane vojín Paul Bäumer kulku do hlavy. Je na místě mrtev a umírá s klidnou tváří.





Životopis spisovatele: Erich Maria Remarque
Hodnocení: (hodnotilo 110 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 424 slov
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 205 slov
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 1129 slov
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 680 slov
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 1560 slov
Na západní frontě klid Remarque, Erich Maria 717 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info