Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Severské mýty

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Severské mýty
 
Název díla: Severské mýty
Datum vložení: 28.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha se dá rozdělit na několik částí. Nejprve autor objasňuje odkud čerpal. Které z uvedených zdrojů jsou podstatné. Učí čtenáře rozumět severské poezii, která je velmi těžká na pochopení, protože se neustále dovolává znalosti souvislostí. Poté konečně popisuje pravé Vikingské mýty. Příběhy zrození bohů. Jejich skutky a příběhy. Vikingští bohové se dělí na dvě skupiny. Vany a Asy. Asove jsou bohové války a vládnou lidu. Vanové jsou většinou bohy kouzel, ale hlavně plodnosti a úrody. Proto byli uctíváni hlavně zemědělci a obyčejnými lidmi. Asové byli vedoucí skupinou. Otec Asů - Ódin- byl bohem války, poezie a vší moudrosti. Aby mohl pít ze studny poznání, musel dát do zástavy jedno svoje oko, a proto je na rytinách vždy zobrazován jako jednooký. Všichni ostatní bohové jsou jeho dětmi. Jeho syn Thor je válečníkem bohů. Řeší většinu jejich bojových konfliktů s obry - jejich úhlavními nepřáteli. K tomu mu pomáhají tři jeho vzácné artefakty (které vyrábějí skřítkové). Kladivo, které projde čímkoli a vždy se vrátí, jmenuje se Mjölmir, opasek síly a rukavice, bez kterých nelze kladivo zachytit. Je prchlivý, a tak se mnohokrát nechá vlákat do léčky (hlavně Lokim), ale vždy si poradí (hlavně silou ne intelektem). Loki je pak bůh-démon. Je sice synem Ódina, ale je zlý, vychytralý. Bůh lži a podlosti. Zplodil tři děti s velkou obryní. První dítě je obrovský prahad, druhým je strašný vlk a třetím další obryně. Při narození jim věštili, že zabijí bohy. Ti vedou odedávna boj s obry. Ti jsou sice smrtelní, ale také silní a chytří. Ódin proto rozhodl, že je ještě jako děti uvězní. Vlka spoutali lstí, když ho svázali kouzelným provazem (opět od skřítků), hada uvrhli silou do oceánu, který ho od té doby poutá a obryni do podsvětí, kde vládne. Ve věštbě se mluví i o vůdci vojsk chaosu. Je to Loki. Ten dokonce z pouhého rozmaru zabije Baldra. Boha práva, soudu a přísahy (u Vikingů jedna z nejdůležitějších věcí). Za to je uvězněn do strašného vězení. Z něj uteče až při "Ragnaroku" tedy "Soumraku bohů". Bohové nebudou mít proti obrům šanci a ti je všechny pobijí. I tak bohové nezatálejí. Svolávají ty nejlepší a nejzkušenější padlé válečníky z řad lidí do Valhaly. Hodovní síně, z které vyjedou do rozhodující bitvy na pomoc bohům. Bohové tak nečiní z naděje, ale aby ukázali, že svému osudu dokážou jít hrdě vstříc. Až však bohové prohrají, umře každý živý tvor a bohové se opět probudí. Tak je zaručen přirozený koloběh vesmíru.





Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info