Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nikola Šuhaj Loupežník

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nikola Šuhaj Loupežník
 
Název díla: Nikola Šuhaj Loupežník
Datum vložení: 24.11.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Starý pastevec vypráví příběh o Nikolajovi Šuhajovi. Nikolaj byl voják, který utekl s fronty se svým přítelem Němcem. Skrývali se u Ruské báby. Bába měla 2 ošlivé dcery a chtěla je za ně provdat. Dala jim lektvar a vysvětlila jim, že když to vypijí, tak se jim kulky budou vyhýbat. Nikola s Němcem zjistili, že to je čarojdějnice, a tak ji zabili a utekli zpět do války. Tam zjistili, že bába opravdu nelhala a že kulky se jim vyhýbají. Tak zase utekli a rozdělili se. Nikola se vrátil do své rodné vesničky Koločavy za svou rodinou a milou Elžirkou. Musel se skrývat v lesích, protože neskončila válka a četníci ho hledali. Stal se loupežníkem a kamarádi z vesnice se k němu přidávali i jeho bratr Jura Šuhaj. Tam loupil bohaté lidi a Židy a obdařoval chudé. Scházel se jen s Eržikou. Tam ho ale četníci chytli, ale Šuhaj uprchl. Jak ho pronásledovali četnici, tak Šuhaj při sebeobraně jednoho zatřelil. Četníkům se ale podařilo chytnout Šuhaje znovu. Ale Eržika podplatila četnika, který Nikolu hlídal. A Nikola byl zase na svobodě. Lidi z vesnice mu nosili jídlo do lesa, ale jeho chamtivý kamarád ho chtěl otrávit. Ale on přežil, sice byl vážně nemocen. Po tu dobu, kdy byl nemocen, tak za něho někdo loupil a zabíjel. Podezdření padlo na Šuhaje. Nikolajovi bylo jasné, že to byl někdo z jeho přátel. Zatím co Nikola byl nemocen, tak do Elržiky se zamiloval četník, co ji hlídal. Nikola ho ale zabil. Na Nikolu byla vypsána odměna 30 000,-. A jeho kamarádi ho zradili a ubili ho sekerami i s jeho bratrem.
Zradili ho přatelé, kteří se nechali zlákat odměnou.





Životopis spisovatele: Ivan Olbracht
Hodnocení: (hodnotilo 47 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 489 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 233 slov
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 754 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 449 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 680 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info