Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Memento

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Memento
 
Autor: Radek John
Název díla: Memento
Datum vložení: 13.12.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v Praze v průběhu deseti let života hlavního hrdiny Michala.
Michal se svou dívkou Evou a s přáteli zkoušejí drogy a netuší, co je čeká. Nedokáží jim v tom zabránit ani rodiče ani nedostatek peněz. Dostávají se do situací, ze kterých není východiska. Hledají je proto v droze.
Michal odchází na vojnu. Za rozkaz dostal převézt morfium. To však na oko znehodnotí, a pak tajně používá k vlastním potřebám. Po vojně se shledává opět se svou dívkou Evou. Slibují si, že přestanou, protože někteří jejich kamarádi umírají na předávkování, ale přestat nejde.
Vykrádají lékárnu, kde ukradnou závratné množství drogy. Vše ukradené „zboží“ schovávají v bytě, ve kterém přebývají. Policie ovšem objeví jejich skrýš a Michala s Evou zatýkají. Drogy se však dají sehnat i ve vězení, kde se po krátkém soudu oba ocitají.
Eva, která se dostane z vězení dřív než Michal, umírá.
Michal ještě chvíli žije na svobodě, ale chce pomstít Evu. Na jednom narkomanském tahu se předávkuje a ocitá se v nemocnici. Dostává se do léčebny pro drogově závislé a nakonec končí v psychiatrické léčebně. Nemá zachované základní návyky, a proto se o něho musí plně starat zdravotnický personál.

Autor odkrývá částečně skrytý problém naší společnisti. Román je varováním před hrůzou drogy. John v dodatku ke knize upozorňuje, že všechna jména jsou samozřejmě změněná.

Hlavní postavou románu je Michal Otava. Od 17-ti let užívá drogy. Nejprve je chtěl jen vyzkoušet, později je však již plně závislý a nemůže se od návyku odpoutat. Pro získání drogy je schopen udělat všechno. Nakonec končí v psychiatrické léčebně, kde se o sebe nedokáže sám postarat.


A můj názor? I když byla kniha napsána již roku 1989, zdá se mi, že popisuje současnou situaci, proto tuto knihu hodnotím velice kladně a určitě bych ji doporučila každému, kdo ji nečetl. Myslím si, že obsah je pro všechny poučný. Fascinuje mě také fakt, že Radek John neváhal vydat se za narkomany do jejich bytů, do léčeben a dokonce i do vězení.





Hodnocení: (hodnotilo 85 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Memento John, Radek 493 slov
Memento John, Radek 251 slov
Memento John, Radek 464 slov
Memento John, Radek 1795 slov
MEMENTO John, Radek 634 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info