Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Léč pána z Rožmberka

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Léč pána z Rožmberka
 
Autor: Ludmila Vaňková
Název díla: Léč pána z Rožmberka
Datum vložení: 10.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
PHDr. Ludmila Vaňková - (9. května 1927 v Praze) je česká spisovatelka, zaměřující se především na historické romány z období středověku v Čechách a na královské rody Přemyslovců a Lucemburků. Její romány jsou typické množstvím postav a velkou představivostí. Psala také pro děti a mládež.
rok vydání, nakladatelství: 1988, Albatros
Ilustrovala: Zdena Táborská

hlavní postavy: rod z Lipé, Ronovci, poddaní (pasáčci a uhlíři), Vartemberkové a ostatní

charakteristika oblíbené postavy:
Mojí oblíbenou postavou se stal pasáček, syn uhlíře, Zbyněk. Byl sice prostý, ale velice rozumný a chytrý chlapec. Uměl krásně hrát na všechny nástroje, od píšťaly až po loutnu (které si i sám vytvářel). V jeden čas hrál Anně a Kateřině na zámku, přestalo ho to ale bavit. Někdy se říkalo, že umí čarovat. Když dospěl, léčil chudé a staral se o sirotky. Nosil prosté oblečení jako každý pasáček, ovšem když šel na zámek, převlékli ho do společenských šatů. Byl nejmladší z rodiny, velice oblíbený.

čas děje: 1310, po zavraždění Václava 3 (středověk)

místo děje: Olomouc, Praha, Zvíkov a další města

stručný obsah děje:
Česká šlechta je nespokojena s nasazením Jindřicha Korunatského na trůn a hledá manžela pro poslední svobodnou Přemyslovnu - osmnáctiletou Elišku. Tím se r.1310 stává Jan Lucemburský. Mezi českou šlechtou mají hlavní slovo dva rody – Rožmberkové a rod Ronovců, v jejichž čele stál pan Jindřich z Lipé. Petrovi z Rožmberka je v té době 22 let a pan z Lipé mu nabízí svou dceru Annu, které je 11 let. Sňatek však může být uzavřen až za pět let. Anna z Lipé žila v Žitavě, ale většinu času strávila s Kateřinou z Vartemberka na Stráži. Kateřina tu žila u svého bratra Jana, který byl důvěrným přítelem pana z Lipé. Když se Kateřina doví, za koho se má Anna provdat, rozhodne se, že si Petra prohlédnou. Král se chystá do Říma pro korunu a s ním i pan z Lipé a Rožmberk. Kateřina a Anna, které v Žitavě nikdo nehlídá, se převléknou za panoše a s Petrem z Landštejna, který je určen pro Kateřinu, a Anniným bratrem Jindřichem, vstoupí do Rožmberkovy družiny. Jmenují se Ketner a Brouček. Petr z Landštejna se zakouká do Anny. Petr z Rožmberka si mladého Ketnera oblíbí. Až když náhodou vidí, jak se dívky koupou v tůni, pochopí. Ale myslí si, že Ketner je Anna z Lipé. Proto hned po návratu žádá pana z Lipé o Anninu ruku. Anna však miluje Petra z Landštejna. Pan z Lipé je na králův rozkaz uvězněn. Chystají se dvě svatby, ženichové se však prohodí, takže obě nevěsty budou spokojeny. Král potřebuje mocného Rožmberka na své straně, proto mu povolí sňatek s královnou Violou, která byla zavřená v klášteře. Violu Petr miluje už 10 let, několikrát ji žádal o ruku, teď byla volná. Při obléhání Kostelce je Jan z Vartemberka zastřelen ve chvíli, kdy mu posel doručil odmítavý list od Rožmberka. Zraněná Kateřina je převezena do Hradce ke královně Elišce, kde se doví, že si Petr vzal Violu. Kateřině nabízí sňatek mladý Jindřich z Lipé. Zatím marně. V Čechách vypukl mor, královna Viola umírá. Petr chytil od ní nákazu, ale utekl hrobníkovi z lopaty. Sešlý a ztrhaný potká u svého Zvíkova družinu a po dvou letech vidí Kateřinu. Družina je napadena královskými jezdci. Petr je raněn a nebýt Kateřiny, byl by i mrtev. Petr je převezen na Zvíkov. Kateřina o něho pečuje. Lékaři mu nedávají naději. Kateřina povolá z vyšebrodského kláštera mnicha, který Petra uzdraví. Je to Zbyněk, uhlířův syn, který pomáhá chudým zahnat mor. S Kateřinou si hrával na Stráži, teď putuje do rodné vsi. Na Zvíkově se také nechá Petr s Kateřinou oddat, ale hned musí opustit svou ženu. Teprve po třech měsících se vrací ke své ženě. Jede s ním král Jan. Kateřina se mu líbí a on se jí dvoří. Petr žárlí. Je rád, že král musí do Prahy. Zbyněk se vrátí domů, přežila jen babička.
vlastní hodnocení:
Vzhledem k tomu, že nemám ráda historické knihy ani romány, nevyhovovala mi ani tato kniha. Možná byla hezky a originálně napsaná, ale já jsem tyto fakta nemohla docenit, protože jak říkám, tyto knihy moc nečtu. V knize jsem se nevyznala, protože na průměrného čtenáře byl děj až moc zapletený.





Hodnocení: (hodnotilo 100 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info