Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Suchá ratolesť

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Suchá ratolesť
 
Autor: Vajanský
Název díla: Suchá ratolesť
Datum vložení: 3.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
VAJANSKÝ - SUCHÁ RATOLESŤ

ratolest - zemanstvo
kmen stromu - lid
- když si zemanstvo uvědomí svůj původ, může pozvednout národ (viz hlavní hrdina)

Karol Vanovský na bryčce se ženou a dítětem Lisou jedou domů na statek, mezitím tak něco o jejich kdysi příchodu do vsi. Potom příběh o schovance Anně, která na statku hodně čte - šla do města tajně pro knihu do knihovny Rudopolského, který se vártil PRÁVĚ po dlouuuhé době. Ten ji ale potká a chce se s ní bavit, což ona jako "stydlivá a počestná dívka" odmítá. Následuje digrese - příběh o rodně Rudopolských (nový šlechtic jako vyděděnec vlasti - otec zbojník, který kradl pro pány a zbohatl), popis dalších událostí historických, jak to s rodinou vypadalo atd.
* dle začátku se zdá, že se rozjede příběh s Lisou, nic takového se však nestane. Tato postava se objevuje pouze sporadicky, jen jako jakýsi doplněk prostředí, se kterým je vždy v souhlasu, nebo dělá věci, které se na ni "patří".

Stanislav Rudopolský vylíčen jako ideální postava: přijede, pobíhá po návštěvách a dělá si u dobrých "dobré jméno", u špatných "špatné jméno" - zpočátku ale všude oblíben, pak na něj doléhá neláska mezi jeho "přáteli". Pak zajde i k Vanovským a přinese knihy, načež rechro Tichý o něm rozmlouvá s Annou, ta se do něj (samozřejmě) zamiluje - částečný sentimentalism.
* o Stanislavovi: "Veď i on je ratolesťou bujného stromu, ktorý rozkladal košatú korunu ponad tieto obce, role, lúky, výmole a hory." Načež zajeté klišé ideálnosti Stanislava - též v jeho vztahu k slovenštině a vůbec k národu, oproti ostatní šlechtě, čímž zase znovu ideálnost. Stanislav jako národní hrdina

Následuje bitka Žúrika a Podnebíka (dva protitábory : se Stanislavem a šlechta proti němu). Albert Tichý se za to před Stanislavem stydí. Jde tu o "čest vesnice". V samotné vsi všichni čtou uvědomělé slovenské spisy apod. - typické NÁRODNÍ OBROZENÍ (jedna větev či verze romantismu?). Stanislav splňuje nejen ideál muže, ale i národního hrdiny, umělce - například jeho kresbu všichni chválí apod.. Nelze tedy přijmout jeho zamilovanost jak do vdovy Adély (živelná), tak do vdané Márie (klid).
Jednou z hlavních myšlenek díla je "jak pozvednout národ" - bohužel spíše jako paskvil. Podobně též debaty o umění (pokud se Stanislavovu obrazu dá říkat umění).

na začátku jízda do vsi - Lily a Vanovští na voze. To však vzbuzuje očekávání, co bude dál s lily (když už je tak dlouhý popis)-nic se ale nestane. HYBRID. Pokud to mělo být jako uvedení do života na vsi - příliš křečovité, vzaté jako krásný příjezd do města otvírající scenerii? - nevyšlo, a opět hybrid. KLASICKÝ PROBLÉM SLOVENSKÉ LITERATURY - nějaký začátek, vzbudí se očekávání - naprosto však nesouvisí s následujícím (viz též Kalinčiak). - Lily se pak skoro neobjeví, jen jako "dekorace", která někomu přitakává, či jako vykreslení idylky.

Vystihuje knihu (svým způsobem měšťáckost, lehká idylka): "čisota, mier, pošmúrna vážnosť... Tam hlá rozumné využitie l´udského šťastia - tu odrieknutie sa kvôli niečomu vyššiemu. A tu i tam otvorenosť, sdielnosť... pekné domy!"
"Či naše zemianstvo vypučalo z nášho koreňa? Nie je onoratolesťou nášho stromu? L´ud nášje peň, zdravý, mohutný. Akú hustú korunu ratolestí vyhnal on zo seba!"


Postavy: Anna, Stanislav, rechtor Albert Tichý
Karol + Maria + děd + Lisa (rodina Vanovských)
Žúrik x Gul´ka
záporňák Svatnay (protiklad Stanislava Rudopolského)
* neustále se přetřásá problém národnosti (hlavní téma), umění, ženy ve společnosti a umění
* neživelnost, měšťáckost - zároveň snaha autora o "vesnickost"
!!! PŘÍLIŠ MNOHO DIGRESÍ !!!
* úvyha jak pozvednout národ
* rádoby filosofující román (nezdařilo se, snad příště...)
* KNIHA MÁ SPÍŠ HISTORICKÝ VÝZNAM, nyní se zdá už skoro nepochopitelná čí přinejmenším málo hodnotná.
* děj vpodtatě nijaký - volné příhody (pokud se to tak dá vůbec nazvat), víceméně nezávisle na sobě. Jednotlivé epizody ukazují "vlastnosti" postav, nebo spíše na jejich vztah k národu, jejich pozitiva (věrnost, pravost citů apod.)
* "láska" Anny a rechtora Tichého zabírá zbytečně moc místa - sentimentální románek.
*V POLOVINĚ KNIHY OSTRÝ ŘEZ !!??!! - náhle závody koní, bakchantské slavnosti, pak se Adéla naklání nad propast, znovu hranice život-smrt. Se Stanislavem se do sebe zamilují.





Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info