Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tuhá zima

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Tuhá zima
 
Autor: Raymond Queneau
Název díla: Tuhá zima
Datum vložení: 3.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
RAYMOND QUENEAU
TUHÁ ZIMA (1939)


Hlavním hrdinou je Bernard Lehemeau, který se rekonvaleskuje ve Francii ze svého zranění utrženého ve válce. Jeho názory ohledně války jsou poměrně výstřední a nepřijímány ostatními známými a příbuznými, kteří tráví chvíle zavřeni doma a v nevraživosti vůči všem "nepřátelům" - tzn. nepřátelům Francie a nepřátelům aristokratů - tento pocit se ostaně zmocňuje i Lehameau. Ten žije sám, ačkoli měl kdysi rodinu - tu však ztratil v požáru v divadle a nyní je už jen zatrpklý. Chodí do antikvaritáu k jisté paní, která vede rozsáhlé monology a která je mu ukradená. Tam se po delší době seznámí i s Frédericem, který vzadu studuje a platí za hodiny strávené u knih, protože nemá na to, aby si je koupil. Když si spolu několkrát vyjdou na kávu, potká Fréderica i v domě svého příbuzného, díky čemuž, společně s tím, že večeřel v jeho domě - jako první po smrti jeho rodiny - ho nakonec začne nenávidět.

Jeho hlavním cílem je však Angličanka Helena, která však přes veškeré pokusy, hodlá zůstat pannou a nedává tak Lehameauovi šance na uspokojení. To se mu dostane až od sestry dětí, které potkal kdysi v tramvaji, a se kterými se nyní vídá. Dívka Annetta se do něj platonicky zamiluje, což on nemůže opětovat, na druhou stranu se mu ale stává někým velmi blízkým, oproti ostatním lidem ještě neposkvrněným přetvářkami a klišé. Když se pak v jejich domě v noci opije s jejich sestrou a zanedlouho se s ní sblíží i fyzicky (po neúspěchu a odjezdu Heleny), rozhodne se s ní zasnoubit, což vlastně stejně nemá smysl, neboť druhý den odjíždí už opět bojovat. Vrací se tak k přístavu, kde ještě potká Fréderica, kterého nakonec udá jako tajného agenta a nechá ho tak popravit.

Tuhá zima je zde obdobím, kdy je vše sklíčené, pomalu umírá - zmínka o tomto počasí je až úplně ke konci knihy, kdy jde Lehameau navštívit hrob své rodiny. Nakonec se loučí s Annettou s tím, že ona je jeho "život".


Celou dobu se o něm mluví jako o Lehameau, na konci příběhu je už oslovován Bernarde.

*** nic moc

Queneau, Raymond. Tuhá zima. 1.vydání. Praha: Odeon. Překlad: Fialová, Jarmila. Edice: Světová četba, svazek 503.





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info