Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bílá nemoc

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bílá nemoc
 
Název díla: Bílá nemoc
Datum vložení: 9.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel Čapek

Bílá nemoc
Drama o třech jednáních

Hlavní postavy: doktor Galén
prof. Dr Sigelius
maršál
baron Krüg
a další

I. jednání
Na klinice profesora Dr Sigelia se marně pokoušejí objevit lék proti nové neznámé chorobě, která se rychle šíří a je zatím nevyléčitelná. Tu přichází za Dr Sgeliem lékař Galén s prosbou, zda by u něho nemohl vyzkoušet svůj lék, kterým se mu již podařilo vyléčit řadu pacientů. Dr Sigelius zprvu Galéna odmítá, ale, když se doví, že Galén byl nejlepším žákem jeho tchána, dovolí, aby se pokusil léčit nejbeznadějnější případy. Dr Galén má skvělé výsledky, pacienti léčeni jeho lékem se uzdravují, zatím co ostatní nemocní umírají.
V čele státu stojí maršál, který už léta připravuje stát na válku. V zemi se zbrojí, do armády vstupuje stále více mladých mužů, v novinách se tisknou nenávistné šlánky proti sousedním státům. Když Dr Sigelius ohlásí veřejnosti, že jeho klinika našla lék na bílou nemoc, přijíždí nejvyšší představitel státu maršál a mnoho novinářů, aby Sigeliovi blahopřáli. Ale tu Dr Galén prohlásí, že svůj lék vydá jen tomu, kdo bude proti válce. Dr Sigelius Galéna vyhodí a raději příjme ostudu, že lék není k dispozici. Dr Galén odchází do své ordinace na předměstí a tam léčí jen ty nejchudší pacienty, kteří nemohou ovlivnit dění ve státě.

II. jednání
Bílou nemocí se nakazí i nejbližší spolupracovník maršála baron Krüg majitel největších zbrojařských továren. V přestrojení za obyčejného dělníka přichází do Galénovy ordinace, ale Dr Galén ho poznává , Krüge mu nabízí milióny za léčení, ale Galén mu říká, že by je nedovedl využít, že nemá styky s vlivnými lidmi, ale že by baron měl zastavit výrobu zbraní. To ovšem baron odmítá.
Maršál se dovídá, že jeho přítel baron Krüg je nemocen a jaké podmínky si klade Dr Galén. Pozývá si tedy Galéna, aby ho osobně přesvědčil, že má vyléčit barona Krüga. Když Galén odmítá, vyhrožuje mu maršál uvězněním, Galén se nedá zastrašit a vybízí maršála, aby nabídl sousedním státům mírové smlouvy. Tu přichází telefonická zpráva, že se baron Krüge zastřelil. Maršál Galéna propouští.

III. jednání
V maršálově pracovně se koná porada. Maršál se chystá vyhlásit válku sousednímu státu. Otevřenými dveřmi na balkón zaznívá skandování davu: "Ať žije válka!" Maršál vychází na balkón a promlouvá k davu na náměstí , vykřikuje: "My jsme v právu" a bije se pěstí do prsou. Má podivný pocit a když si ve své pracovně rozhalí košili, zjistí, že má na hrudi velkou bílou skvrnu, že i on se nakazil bílou nemocí. Jeho dcera a její muž ho přemlouvají, aby zavolal doktora Galéna. Vždyť kdyby uzavřel mír s ostatními národy, zachránil by životy tisíce lidí. Maršál nakonec zvedá telefon a přistupuje na Galénovy podmínky.
Dr Galén spěchá za maršálem a prodírá se davem, který ještě stále na náměstí provolává slávu válce. Tlupa mladíků nutí Galéna, aby křičel s nimi, ten ale odmítá. Rozlícený dav ho obklopí a utluče. Z jeho brašny se vysypou ampulky s léky. Zástup je rozšlape.




Nakladatelství: Československý spisovstel , Praha 1958
Vydání ke 20. výročí autorova úmrtí





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 25 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bílá nemoc Čapek, Karel 571 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 924 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 291 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 484 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 1720 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 516 slov
Bílá Nemoc Čapek, Karel 290 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 492 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 546 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info