Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rosemary má děťátko

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Rosemary má děťátko
 
Autor: Ira Levin
Název díla: Rosemary má děťátko
Datum vložení: 24.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ira Levin
Rosemary má děťatko

Děj se odehrává v Bramfordu – mladým manželům, kteří čekali v pořadníku, je zde nabídnut byt, po kterém vždy toužili a díky kterému se vzdají nově nabytého bytu jinde. Rosemary s Guyem jsou však varováni přítelem, že toto místo nemá dobrou pověst (a byt se uvolnil po mrtvé staré ženě) – například proto, že zde kdosi vyvolal ďábla anebo že se zde našlo mrtvé dítě. Novomanželé se však nedají od bytu odradit. Rosemary pochází z katolické rodiny, její manžel je prostestant, a proto jí příbuzní „nepřejí“ nic dobrého – a kdyby si vzala katolíka, snad by se vyhnula všem nesnázím, které ji potkají.
V suterénu se Rosemary seznámí s mladou dívkou, která vypráví o sousedech Castevetových, že se jí ujali a že jsou na ni velmi hodní. Ačkoli dívka vypadá velmi šťastně, zanedlouho skočí z okna – v tento moment se seznamují Rosemary a manžel se sousedy. Rosemary od nich odstává asi 300 let starý přívěšek po zesnulé dívce, který je vyplněn jakýmsi kořením – tanisem. Její manžel, herec, se snaží dostat dobrou roli v divadle, což se mu stále nedaří. Rosemary chce otěhotnět, na což nakonec její manžel přistoupí – předtím se však Rosemary opije a soulož prožije v jakémsi halucinačním spánku, kdy má pocit jako by byla znásilněna. (V tento den jí volala její sestra, že měla předtuchu, jako by se jí něco stalo. ) Druhý den na sobě nalezne opravdu šrámy a je šťastně těhotná, ačkoli se jí nezamlouval způsob, jakým se jí manžel zmocnil.
Guy druhý den dostane roli, ve které ho předběhl jeho kolega – ten však náhle oslepl. Rosemary je doporučen lékař, známý Casevetů. Ačkoli má velké, dlouhotrvající bolesti v podbřišku, lékař ji stále ujišťuje,že je vše v pořádku.
Zanedlouho navštíví Rosemary její přítel Hutch, který ji varoval, aby nešli bydlet do tohoto domu. Seznámí se spolu s Casevetem a večer volá Rosemary ,že jí musí něco nutně osobně říct. Druhý den se ale na schůzku nedostaví, protože je v nemocnici upoutaný na lůžko.Odkáže jí ale knihu o čarodějnictví se vzkazem, že je to anagram. Po zkoušení různých přesmyček dospěje Rosemary k závěru, že syn člověka , který vyvolal v Bramfordu kdysi ďábla se jmenuje Steven Marcato, což je shodné s písmeny ve jméně Roman Castevet. Dochází jí celá řada událostí – při černé mši byla jako oběť pro zplození dítěte, které jí chtějí potom vzít. Proto je v bytě jejich sousedů uprostřed prázné místo, neb se tam musí tančit a zpívat. Obrazy byly sundány, protože na nich byl zobrazen hořící kostel a podobné věci. Guy dostal svou roli jen díky černým kouzlům. Hutchovi zmizela při návštěvě rukavice, kterou potřebovali pro to, aby ho učinili nemocným. Rosemary se svěří doktorovi, který jí oznámí, že Casevetovi odjíždějí pryč. Ačkoli chce potom přestoupit k doktorovi Hillovi, ten ji přenechá manželovi a původnímu doktorovi – Rosemary porodí pod injekcí, takže si nic nepamatuje a je jí řečeno ,že dítě při porodu zemřelo, ale stále u ní dlí sousedky a odnášejí pryč odsáté mléko. Rosemary má pocit, že slyší někde dítě a manžel jí tvrdí,že se přistěhovali noví nájemníci. Rosemary podstrčí své tlumicí prášky přísedící a sama se vydá do vedlejšího bytu, kde najde své dítě v černé kolíbce s hračkou obráceného Krista – syn Ďábla má na rukách rukavičky, aby se nepoškrábal drápky a svítí mu žluté zvířecí oči. Roman Casevet Rosemary přemlouvá, ať se stane dítěti matkou, na což ona přistoupí – chce ho vychovat jako slušného člověka.
Na tuto knihu volně navazuje druhý díl, kde syn vyroste a získává ve světě značné sympatie – není však jasné, zda se v něm probudí ďábel či normální člověk.





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Rosemary má děťátko Ira, Levin 125 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info