Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kytice

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Kytice
 
Název díla: Kytice
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tématické okruhy:
Kytice je obraz dávných lidových představ a lidového názoru na život. Základní motiv knihy je motiv viny a trestu.

Charakteristika žánrů:
V knize jsou lyricko – epické básně. Převáženě forma lidových balad, ale také různé druhy epiky (pohádka, legenda, pověst).

Obsah:
(3 básně podrobněji)
Polednice
Matka ve stavení vařila a dítě brečelo. Matka dítěti vyhrožovala, že jestli nepřestane brečet, tak že na ně zavolá Polednici, a bědovala, že otec z roboty přijde každou chvíli a že ještě nemá kvůli dítěti uvařeno.
Volala na Polednici, aby si přišla pro dítě. Polednice po chvíli opravdu přišla. Matka začala bědovat, že Polednici volala proto, aby jen zastrašila syna a prosila, aby Polednice odešla, že jí dítě nedá. Polednice se po dítěti natahovala a matka si ho přitiskla na hruď a omdlela. V tu chvíli do stavení přišel otec a Polednice utekla. Otec matku ještě vzkřísil, ale dítě už ne – matka ho udusila.

Poklad
Povídka Poklad je o tom, jak šli jednou lidé na Velký pátek do kostela na mši. Za nimi jde i matka s dítětem. Tam, kde dřív býval kámen, stojí skála s otevřeným vchodem. Matka po chvíli váhání vchází dovnitř a je zaslepena stříbrem a zlatem až zapomene na své dítě, které odloží, aby si mohla nasbírat co nejvíce pokladů. Když však přijde domů, poklad se mění na kameny a hlínu. Běží ke skále, kde zanechala své dítě. Dítko, ani skála tam už nejsou. Po roce utrpení a pokání se matka vrací na místo, kde stávala skála. Opět tam stojí, ale nyní matka poklady obchází a jediné, co jí zajímá, je její dítě.

Vodník
Dívka jde i přes matčiny prosby prát prádlo k jezeru, kde se pod ní prolomí lávka a ona se dostane do moci Vodníka. Vezme si ho za manžela a brzy mu porodí malého Vodníčka. Celou dobu Vodníka prosí, aby mohla navštívit svou matku. Vodník nakonec souhlasí pod podmínkou, že se vrátí do západu slunce a že malý Vodníček zůstane v jezeře. Před odchodem jí dá ještě radu, aby svou matku neobjímala a pustí ji z jezera.
Jakmile se matka s dcerou setkají, neodolají a obejmou se. Stráví spolu čas do klekání, když přijde Vodník žádat dívku, aby mu šla uvařit večeři. Ale matka dceru nepustí a Vodník odejde. Jenže ne nadlouho, za chvíli se znovu objeví s požadavkem ustlání postele. Matka dceru opět nepustí. Tak se Vodník objeví potřetí a chce, aby dívka nakrmila děťátko. Když matka dceru nepustí ani potřetí, Vodník dítě zabije a položí před práh chalupy.

(3 básně stručně)
Dceřina kletba
Balada ukazuje tragický život mladé ženy. Matka zabila své dítě, a je smutná. Prokleje za to svou matku, že ji nechávala volnou ruku, a rozmazlila jí.

Věštkyně
O věštkyni, která věští o Přemyslu oráčovi, Libuši, a jiných historických událostech českého
národa.

Kytice
Úvodní balada, kdy tři siroty chodí každé ráno na hrob své matky a věří, že se převtělila do kvítků, které pokryly celý její hrob. Kvítky nazvaly mateřídouškou.

Básnická forma a básnické prostředky:
kompozice – přesný stavební záměr
jazyk – jazykové prostředky jsou spojeny s obsahem
- metafory, apostrofy, elipsa
- osoby jsou popisovány stručně, ale názorně





Životopis spisovatele: Karel Jaromír Erben
Hodnocení: (hodnotilo 20 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kytice Erben, Karel Jaromír 1104 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 81 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 1675 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 1674 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 183 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 259 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 61 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 108 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 176 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 249 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 5323 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 2456 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 157 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 938 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info