Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nemocnice na kraji města

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nemocnice na kraji města
 
Autor: Jaroslav Dietl
Název díla: Nemocnice na kraji města
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dílo nás zavádí do prostředí okresní nemocnice v Boru. Většina děje se odehrává na ortopedickém oddělení a soukromí doktorů a sestřiček tohoto oddělení.
Ne začátku přijde k nemocniční vrátnici mladá dívka, která hledala ortopedii. Byla to doktorka Alžběta Čeňkova.
Na ortopedii měl službu doktor Štrosmajer, když doktorka Čeňkova vešla do pokoje, zazvonil telefon. Volalo ARO, že přivezli těžký případ. Když doktor Štrosmajer přišel z doktorkou Čeňkovou na ARO, anestezioložka Dana Králova byla v plné práci. Později přišel primář z chirurgie Vrtiška a primář ortopedie Sova. Mezi posledními do sálu vstoupil doktor Arnošt Blažej.
Mladík, kterého na ARU ošetřovali byl slavný hokejista, který se důvěrně seznámil s doktorkou Čeňkovou.
Doktor Blažej měl slabost pro mladou sestřičku na ortopedii, Inu Galuškovou. Primář Sova měl syna v pražské nemocnici, ze které ho později kvůli alkoholu vyhodili. Na to mladý Sova odešel pracovat do Týniště jako obvodní lékař.
Doktorka Čeňkova bydlí na ubytovně společně s doktorkou Královou až do doby, kdy Dana Králová čeká dítě. Narodí se jí holčička.
Starý primář, po smrti staré hospodyně Emy, odchází z nemocnice na místo obvodního lékaře do Týniště za synem. Obyvatelé Týniště si jej hned oblíbí.
Na místo primáře nastupuje Arnošt Blažej. Na oddělení je přijat syn bývalého primáře, který si vzal doktorku Čeňkovou. Ta musí odejít, protože nemůže pracovat se svým mužem. Jde na cévní oddělení.
Doktor Peterka, který nastoupil místo doktora Cvacha, odchází na vojnu, doktor Štrosmajer umírá na ARU na těžký infarkt.
Mladý sova se vrací ke své bývalé ženě, Kateřině, do Prahy. Arnošt zůstává sám na celé oddělení a prosí doktorku Čeňkovou, aby se vrátila. Vrací se i starý primář, který přivede sebou i doktorku Fastovou, se kterou se seznámil v Týništi.
Tato kniha byla napsaná podle legendárního televizního seriálu z roku 1977. V tomto seriálu si hlavni postavy zahráli: Ladislav Chudík (primář Sova), Miloš Kopecký (doktor Štrosmajer), Eliška Balzerová (doktorka Čeňkova), Josef Abrhám (doktor Blažej), Jana Štěpánková (doktorka Králová), Ladislav Frej ( Karel Sova), Josef Vinklář (doktor Cvach), Marie Motlová (Ema), Dana Medřická (doktorka Fastová).





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info