Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hadrian z Řimsu

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hadrian z Řimsu
 
Název díla: Hadrian z Řimsu
Datum vložení: 3.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tato činohra o čtyřech dějstvích vypráví o rytíři, který si pod slibem otce má vzít krásnou dceru rytíře Světislava.
Ústředním tématem je láska Ruměny, dcery rytíře Světislava, a Želmíra, vydávajícího se za prostého jinocha. Otec má ovšem jiné představy: chce svoji jedinou dceru provdat za syna svého válečného přítele Kiliána Blyskota z Římsů, Hadriána, který je ovšem asi o 14 starší a je na tom zdravotně špatně. Ruměna s takovým sňatkem pochopitelně nesouhlasí a stojí si za svou láskou k Želmírovi.
Želmírův přítel Soběbor jednoho dne nocuje ve stejné krčmě jako pravý Hadrián z Římsů, který se chystá na Čelakov, aby mohl být zasnouben s Ruměnou. Soběbor ví o lásce Ruměny a Želmíra a tak mu potají vezme doprovázející listinu a vymění za jinou, kterou sám stejným písmem napsal, ale změnil text. U Čelakova nachází žoldnéře Srpoše, který je podle doprovázející listiny podobný Hadriánovi (ale ve skutečnosti mnohem hezčí). Za slib malé chaloupky Srpoš přistupuje na hru, i když ví jen to, že má hrát jakéhosi Hadriána z Římsů a o víc se nemá starat.
Želmír sám zatím do děje moc nezasahuje, pouze se schází s Ruměnou, protože nemá dost odvahy na to, aby oslovil jejího otce. Ve skutečnosti je synem Světislavova nepřítele, který ale zemřel.
Světislav uvítá na hradě Srpoše i Soběbora a vše se zdá být v pořádku, dokud se neobjevuje další Hadrián (ve skutečnosti ten pravý), kterému Světislav nevěří a nechá ho uvrhnout do žaláře, kde ho navštěvuje Jenoféna, která falešníkům neuvěřila a nechává Hadriána tajně ubytovat v pohodlnější části hradu.
Jeho zbrojnoš Jehoň zůstává v žaláři, kde se jemu a Světislavovo zbrojnoši, který mu přinesl jídlo, zjevuje Duch Hadriánova předka, který Hadriána varuje před svatbou s Ruměnou – jedná se však o převlečeného Soběbora. Jenoféna přesvědčuje Světislava, že pravý Hadrián je ve vězení a Srpošovi řeknou, že je jejich tajemství odhaleno. Ten netuší, že ho takto je zkouší a tak vyzrazuje vše ostatní. Soběbor aby zachránil situaci říká, že on sám je Hadrián a že chtěl vědět, jestli by se do něj zamilovala bez toho, aniž by věděla, kdo je.
Světislav, který se vrátil z lovu, vypráví, jak ho neznámý jinoch zachránil před silným zvířetem a že si ho přeje najít. V tu dobu je Želmír, který se rozhodl vše povědět, schovaný a rytíře slyší. Když se prozradí, Světislav je rád, že ho našel, vzápětí je zděšen tím, že je to syn jeho nepřítele, ale nakonec svoluje sňatku s Ruměnou.
Pravý Hadrián vychází ze své skrýše, žádá o sňatek s Jenofénou, která by se o něj bude starat, Srpoš se stává žoldnéřem na Čelakově.





Životopis spisovatele: Václav Kliment Klicpera
Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hadrián z Římsů Klicpera, Václav Kliment 1017 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info