Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Starověké báje a pověsti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Starověké báje a pověsti
 
Autor: Rudolf Merlík
Název díla: Starověké báje a pověsti
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor: Rudolf Merlík

Název: Starověké báje a pověsti – Afrodíté

Tato knížka obsahuje mnoho příběhů a bájí, mě nejvíce zaujala báje s názvem „Afrodíté“.
Hlavní myšlenka: Hlavní myšlenkou je příběh o řecké bohyni lásky a krásy, Afroditě (řecky Afrodíté). Bájí se prolíná několik na sebe nenavazujících příběhů, které vypráví o dobrých i zlých skutcích mocné bohyně. Například příběh o nešťastné lásce Ífida, kterého neustále odmítá jistá Anaxareté (ta je na konci vyprávění potrestána zkameněním), opakem je velice šťastný příběh sochaře Pygmalióna, který vytesal božsky krásnou dívku a o Afrodítiných slavnostech prosil bohyni o oživení její sochy. Jeho prosba byla bohy vyslyšena, dále děj tohoto vyprávění pokračuje šťastně - svatbou, narozením jejich dětí..). Dalším příběhem, který se bájí prolíná, je láska samotné Afrodíty k Adónisovi….
Hlavní hrdina: Hlavní hrdinkou vyprávění je Afrodíta, bohyně krásy a lásky.
O jejím původu existují dvě verze-první říká, že je dcerou Dia a Diony, bohyně deště. Druhá verze tvrdí, že se zrodila ze sněhobílé mořské pěny u ostrova Kythéry, jež byla oplozena bohem nebe, Úranem. Afrodítě byla přisouzena moc vlády nad láskou. Rozhodovala nejen o osudech lidí, ale i bohů. Jak již bylo řečeno, za prohřešky proti její vůli trestala. Těm, co se jí podřídili, naopak pomáhala.
Vlastní názor:Tato knížka se mi velice líbila, neboť byla plná zajímavých příběhů spjatých se starověkým Řeckem. Hrdiny těchto bájí jsou bohové a slavní hrdinové, o jejichž statečnosti a chrabrosti si lidé se zájmem čtou dodnes. Dějiny starověkého Řecka (a také Říma) mě vždy přitahovaly a ve volném čase si sama o tomto období zjišťuji zajímavosti. Velmi poutavé mi přijde dozvědět se něco o chodu tehdejší domácnosti, smyšlení společnosti atd.





Hodnocení: (hodnotilo 48 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Starověké Báje a Pověsti Merlík, Rudolf 376 slov
Starověké báje a pověsti Merlík, Rudolf 378 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info