Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ohlas písní českých

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Ohlas písní českých
 
Název díla: Ohlas písní českých
Datum vložení: 6.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ohlas písní českých je spíše lyrické povahy. Narozdíl od Ohlasu písní ruských, které byly psány o deset let dříve, převažují prvky epické.
Zpěvy jsou rozděleny na: básně rozpravné, elegické písně, písně naivní, žertovné a satirické, popěvky. Ohlas písní českých byl napsán v roce 1839 a k umělecky nejzdařilejším básním této knihy patří Toman a lesní panna.

Toman a Lesní panna
Toman vyjede za svou milou na koníčku. Sestra na něj ještě volá, ať se nedává přes doubravu. Toman uposlechne a za chvíli u nového domku stojí. V okně vidí milou svou se ženichem po boku. Po sestře mu milá vzkáže, ať hledá štěstí jinde. Toman láskou zarmoucen jede doubravou. Z houští vyjede Lesní panna na jelenovi. Toman plný beznaděje oddává své srdce Lesní panně. Pouští uzdu koníkovu pod skalami uprostřed lesa. Koník smutnou zprávu nese sestře.

Toman
Ze šťastné lásky se stává láska nešťastná a Toman otvírá svou náruč a srdce smrti. Raději zemře než aby neměl svou milou.






Životopis spisovatele: František Ladislav Čelakovský
Hodnocení: (hodnotilo 16 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Ohlas písní českých Čelakovský, František Ladislav 621 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info