Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gulliverovy cesty

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Gulliverovy cesty
 
Autor: Jonathan Swift
Název díla: Gulliverovy cesty
Datum vložení: 10.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Utopický román, který pod rouškou imaginárního cestopisu satiricky líčí poměry v Anglii, kritizuje civilizaci a sílu lidského rozumu. Původní název románu „Cesty k rozličným národům světa“, je rozdělen do čtyř dílů. Putování po imaginárních ostrovech a neznámých zemích je záminkou ke kritice domácích poměrů a evropské kultury v době panování Jiřího I. Dílo Gulliverovy cesty patří mezi nejznámější díla Jonathana Swifta.

Obsah díla
Hlavním hrdinou je lodní ranhojič Lemuel Gulliver, který se později stal námořním kapitánem a objevitelem neznámých končin. Při svých výpravách objevil nové, ještě neobjevené země, na které doposud nevstoupila lidská noha.
Na svých cestách se dostal do Liliputu mezi trpaslíky, do Brobdingnagu mezi obry. Také se dostal na létající ostrov Laputa, kde se setkal s bláznivými filozofy, matematiky, hudebníky a hvězdáři. Na ostrově čarodějů se seznámil s guvernérem, který měl schopnost vyvolávat mrtvé. Navštívil zemi Hvajninimů, kde si vyměnily role lidé tzv. Jahuové s moudrými koňmi. Zde se obeznámil s tím, jak je lidská rasa zkažená a mocichtivá. V každé z navštívených zemích se musel naučit novému jazyku a osvojit si jejich kulturu a hostitelům popisuje lidský způsob života.
Ze svých dobrodružných cest se ke své manželce a dětem vrátil po šestnácti letech a sedmi měsících.

Lemuel Gulliver
Gulliever je statečný muž, který se nebojí nebezpečí a rád poznává nová místa. Nezalekne se nového prostředí a vychází novým pánům vstříc. Uvědomuje si zkaženost lidstva a raději by žil mezi zvířaty, než aby se vrátil mezi svůj druh.





Hodnocení: (hodnotilo 170 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Gulliverovy cesty Swift, Jonathan 729 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info