Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dekret kutnohorský

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dekret kutnohorský
 
Název díla: Dekret kutnohorský
Datum vložení: 20.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Když se měl volit nový rektor Univerzity, chytil se slova Jan Hus a přišel s myšlenkou upravit počty hlasů na Univerzitě. Do nynějška měli Češi pouze jeden hlas a cizinci (Bavoři, Sasové a Poláci) měli tři hlasy. Hus chtěl tento poměr 1:3 změnit na 3:1. Češi se na jeho stranu samozřejmě přiklonili a i králi Václavu se tato myšlenka líbila. Ale to jen do té doby, než se dozvěděl, že se do Čech šíří kacířství a Viklefovy myšlenky, které okamžitě zákonem zakázal.
Jak bylo tedy opět zveřejněno, že cizinci v tomto sporu zvítězili, Anselm z Frankensteina, který vystupoval na poradě silně proti Husovi, byl velmi rád. V době nesváru, když ho navštívil český přítel Boček, ho vyhnal ze svého domu a to jen proto, že nechtěl mít nic společného s Čechem. Anselmova dcera Hedvika však Bočka postrádala. Proto ho Anselm hned po zveřejnění výsledku pře pozval do svého domu, aby byli opět přáteli a aby dal požehnání ke vztahu Bočka a Hedviky. Jeho podmínkou však bylo, že se mu Boček nikdy nepostaví ve veřejných záležitostech.
Boček se tedy držel jen doma, kde tvořil básně, nebo v domě své milé. Mezi české přátelé již nechodil. Pražští mistři si toho všimli a vyslali za ním Jeronýma. Ten mu řekl, že Češi mají v plánu napadnout královo rozhodnutí a chtěli by poslat Bočka, aby vyjednal jejich požadavky. To ale kvůli své lásce nemohl udělat. Pustil se do pře s Jeronýmem, který od něho odcházel se zklamáním. Zklamání a žal v sobě nesl i Boček. Čeští studenti se mu jen vysmívali, a proto se rozhodl promluvit s Anselmem. Řekl mu, že se musí postavit za svůj národ. To ovšem znamenalo konec vztahu s Hedvikou.
Ten večer, co se ve zlém rozešel s Anselmem, chodil Boček ulicemi, aniž by věděl, kam míří. Tu se střetl se skupinkou proti sobě stojících českých a německých studentů. Chtěl jim zabránit v roztržce, když dostal ránu mečem. V tu samou chvíli se tam objevil král Václav a všichni se rozutekli. Jen student Kuchynka zůstal a staral se o Bočka. Poté, co odnesli Bočka domů a zajistili mu doktora, uchýlil se Kuchynka s králem Václavem a jeho doprovodem do hostince "U Červené lišky". Tam dal Václav studentovi písemný slib, že za noční roztržku i za žerty na Bočkův účet nebude potrestán. Poté král opět odcestoval.
Boček byl nemocen velmi dlouho. Starala se o něho jeho hospodyně Háta, ale především její mladá dcera Marie, která u něho trávila veškerý svůj čas. Protože Boček křičel ze spaní Hedvičino jméno, Marie ji přesvědčila, aby za ním přišla. Boček ale blouznil a považoval Marii za Hedviku a pravou Hedviku vyháněl. Ta v tom viděla Bočkovu lásku k Marii a odešla.
Byla právě pozdní noc a cestou potkala skupinu českých studentů. Od nich ji zachránil student Kuchynka a také projíždějící král a doprovodem. Jeroným s Kuchynkou doprovodili Hedviku domů a poté společně s králem zašli do hostince. Jeroným mu tam nastínil situaci v Praze - stále vzrůstající nepokoje Čechů a cizinců, kteří se přeli o počet hlasů na Univerzitě. Tuto myšlenku dokončil Kuchynka, který získal ústní příslib krále, že při oficiálním návratu do Prahy tuto věc projedná.
Král také přikázal lenivému a hamižnému Sekyrkovi vzít si za ženu obtloustlou kramářku z hostince. Kuchynka jim měl jít za mládence a král dostal nápad, aby družičkou byla Hedvika. Když se doneslo k Anselmovi, že by měla jít jeho dcera za družičku prostým a ještě k tomu českým lidem, rozzlobil se. V této době se již hrotily roztržky Čechů a cizinců a Anselm viděl, že Češi začínají mít navrch, a proto jedné noci i s Hedvikou zmizel a nikdo nevěděl kam.
Češi nemeškali a když se dozvěděli, že se Václav uchýlil do Kutné Hory, vyslali za ním posly, kteří po několika dnech vyjednali nové uspořádání hlasů na Univerzitě ve svůj prospěch.





Životopis spisovatele: Josef Kajetán Tyl
Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info