Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Obraz Doriana Graye

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Obraz Doriana Graye
 
Autor: Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde
Název díla: Obraz Doriana Graye
Datum vložení: 20.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Oscar Wilde (1854 – 1900)
Obraz Doriana Graye (1891)
ALPRESS

Postavy:
Dorian Gray: Krásný mladík, který svojí dokonalou krásou, nevinností a dětským výrazem tváře dokázal poplést každého. Za nevinnou tváří se však skrývalo veliké nebezpečí v podobě krutého a bezcitného netvora, který byl navenek krásný, avšak jeho duše byla o to škaredější.
Lord Henry Wotton: Dobrý přítel Basila Hallwarda i Doriana. Na svět a lidi měl vždy svůj názor a nenechal se nikým ovlivňovat. Vždy říkal, co si myslel, i když to mnohdy mohlo lidi urazit.
Basil Hallward: Umělec, autor obrazu. Byl neskutečně očarovaný Dorianovou krásou, jeho umění prospívala Dorianova osoba. Byl víceméně zamilovaný do Doriana Graye a jeho počáteční nevinnosti.
Sibyla Vaneová: Láska Doriana Graye, krásná, mladá, nadaná, chudá herečka, která se bezhlavě do Doriana zamiluje.
James Vane - Jim: Sibylin bratr, který se zapřísahá, že Doriana zabije, pokud sestře zlomí srdce, nebo ji jakkoliv jinak ublíží.
Alan Campbell: Chemik, bývalý Dorianův přítel.

Děj:
Basil Hallward namaluje portrét Doriana Graye v jeho dvaceti letech. Ten se velmi vydaří, a proto si Dorian přeje, aby stárl portrét a on si mohl zachovat svojí krásu a mladost. Seznámí se s Lordem Henrym a mění svůj postoj k životu, stává se bezcitným. Zamiluje se do chudé herečky Sibyly Vaneové, kterou ale po jejím neúspěšném vystoupení opouští. Sibyla spáchá sebevraždu. Dorian však nemá výčitky svědomí a místo jeho duše se mění obraz – stává se zrcadlem jeho duše. Dorian ho schová do nepoužívaného pokoje, odmítá ho ukázat i samotnému autoru obrazu a začíná žít bezstarostný, krutý a bezcitný život.
Po osmnácti letech přijde Basil k Dorianovi na návštěvu a vyčítá mu, že se stále více ukazuje na veřejnosti s nevhodnými lidmi a po čase se všichni jeho přátelé vždy změní v trosky. Dorian mu ukáže obraz, prozradí mu své tajemství a posléze ho bez známek lítosti zabije. Vydírá bývalého přítele Alana Campbella, aby mu pomohl odstranit mrtvolu. Ten je nakonec nucen svolit. Dorian se vydá do přístavu pro opium, aby alespoň trochu na události zapomněl. Tam ho však podle přezdívky poznává Jim a chce ho zabít. Dorian ho přesvědčí, že on nemůže být ten člověk, který zavinil smrt jeho sestry, neboť by mu muselo být 38 let. Jim ho pustí, ale záhy mu jedna žena prozradí, že našel toho pravého, ale že zaprodal svoji duši ďáblovi, aby si udržel mládí. Jim ho tedy pronásleduje, ale při lovu je náhodou zastřelen. Současně v Londýně spáchá sebevraždu Alan Campbell. Dorian je tedy v bezpečí, neboť Basil, Jim i Alan jsou mrtví.
Teď už ho může ze všech zločinů usvědčit pouze obraz, a tak se ho Dorian rozhodne zničit – probodne ho nožem, jímž zavraždil Basila. Je slyšet pouze strašný výkřik a zadunění. Když sluhové vstoupí do pokoje, najdou portrét v původním stavu a pod ním mrtvého vrásčitého muže s nožem v srdci a odporným obličejem. Teprve po ohledání zjistí podle prstenů, že jde o Doriana Graye.


Rozbor:
Vyprávění je proloženo popisy přírody, interiérů a charakteristikami členů vyšší anglické společnosti. Je zde mnoho dialogů, které vytvářejí odbočky, které jsou místy jen volně spojené se základním dějem

Ukázka:
Rozhlédl se a uzřel nůž, kterým probodl Basila Hallwarda. Mnohokrát ho už čistil, až na něm nezbyla ani poskvrnka. Třpytil se a leskl. Tak jako zahubil malíře, zahubí teď malířovo dílo a vše, co to dílo znamená. Zahubí minulost, a až bude minulost mrtva, on bude volný. Zahubí ten obludný život duše, a bez jeho ohavných výstrah on bude žít v klidu. Uchopil nůž a probodl jím obraz.





Hodnocení: (hodnotilo 12 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Obraz Doriana Graye Wilde, Oscar Fingal O'Flahertie Wills 620 slov
Obraz Doriana Graye Wilde, Oscar Fingal O'Flahertie Wills 487 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info