Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bylo nás pět

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bylo nás pět
 
Název díla: Bylo nás pět
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Postavy:
Klukovská parta má celkem pět členů:
Syna majitele povoznictví Antonína Bejvala,který je vynálezcem, Pepka Zilvara z chudobince je z kluků nejstatečnější, ale má tatínka s dřevěnou nohou, o kterou přišel ve válce a aby toho nebylo málo, tak mu umřela maminka, syna pracovníka daňového úřadu Édu Kemplinka který si zase všechno zapisuje do deníčku hříchů a pak se vyzpovídá na svaté zpovědi a syna krejčího Čeňka Jirsáka, který se všemu směje. Pátým členem a zároveň vypravěčem románu je Petr Bajza, syn obchodníka Ignáce Bajzy. Ostatní postavy nejsou mají jen okrajové postavení a jejich charakteristika není hlouběji propracovaná. Výjimku ale představují rodiče Petra Bajzy, jeho maminka je popisována jako velmi laskavá, mají také služku, která se jmenuje Kristýna (Péťa jí říká Rampepurda Rampepurďácká)
Ostatní postavy zůstávají neměnné, hrdinové se nijak nevyvíjejí.

Děj:
Román vypráví o příhodách klukovské party malém městě. Příběh se odehrává přelomem
19. a 20. století.
Dílo nemá ústřední zápletku, skládá se z volně zařazených epizod jako jsou válka s Dražáky, Ješiňáky a Habrováky, tragické koupání v rybníku, vybírání vosího hnízda, žebrání, návštěvy biografu (bez vstupenek), příjezd cirkusu atd.
Nejdelší epizodou, která zabírá polovinu textu, je sen hlavního hrdiny, způsobený spálovým onemocněním. Hrdina v něm s jeho přáteli putuje až do daleké Indie.


Rozbor:
Text není rozdělen na kapitoly, ale jen na větší, graficky oddělené úseky. Opakování určitých frází spojuje rozvolněný, ale bohatý text. Její jazyk je významnou složkou této knihy. Obecná mluva se mísí se spisovnou češtinou, germanismy (šamstr, kvelb) s nářečí (policajt, ďoučata), knižní archaismy a školské fráze (přehnaně časté je i používání spojek přičemž, jelikož, pročež) se slangem party (meruna, zkomoleniny – kládynet místo klarinet, milisrant místo ministrant)

Ukázka:
Můj nejmilejší přítel se nazývá Nezval Antonín, protože jsme s Tondou jedna ruka. Taktéž si půjčujeme knížky. On má plničký kufr indiánek,jako jest: Morová ráno v Praze, Vpád Pasovských a Bílá paní Rožmberská. Na jedné jest obrázek s nápisem: „Dvacaterák se obořil knížete“. Veliký jelen se již již chystá parohy probodnout knížete pána, vtom však jeho věrný myslivec vystřelil smrtící ránu, čímž si zavázal knížete k vděčnosti. Taky má Tonda sharkovky a kliftónek habaděj. Všecko má, protože pan Neuval říká, že si potrpí na vzdělání a nelituje groše.





Životopis spisovatele: Karel Poláček
Hodnocení: (hodnotilo 117 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bylo nás pět Poláček, Karel 184 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 161 slov
Bylo nás Pět Poláček, Karel 778 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 123 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 75 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 715 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 237 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 1358 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 88 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 647 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 198 slov
Bylo Nás Pět Poláček, Karel 127 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 655 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 429 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info