Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kapitánská dcerka

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Kapitánská dcerka
 
Název díla: Kapitánská dcerka
Datum vložení: 24.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tato kniha je psaná formou deníku bohatého Petra Alexadrejeviče Griněva, kterého posílá otec v 17-ti letech na vojnu. Petra přidělili do Bělohradské pevnosti. Cestou se svým sluhou Saljevičem potká Ivana Ivanovice Zurina, který ho naučí hrát kulečník a s kterým prohraje 100 rublů. Další den se vydává na cestu ale zastihne je bouře zachrání je pocestný, který je zavede do hostince. Za to mu Petr dává svůj kožíšek, ač jeho sluha protestuje. Když dorazí do Orenbruku za velitelem a přítelem svého otce, posílá ho do Bělohradské pevnosti. Zde se seznámí s kapitánovou rodinou a zamiluje se do naprvní pohled nehezké kapitánské dcerky Marji Ivanovy Milonové.Kvůli ní se utká se Švabrinem ale nakonec oba přežili. Po té se dozví že se k pevnosti blíží Pugačov se svou družinou, i přes všechna opatření jim povnost podlehla.
Pugačov zabije kapitána a jeho rodinu, kromě Marji která se vydává za někoho jiného.Pugačov chce pověsit i Petra ale náhle v něm spatřil pána který mu věnoval kožíšek a ušetří ho. Švabrin se podvoluje a jde na stranu Pugačovu.Chtějí dobýt Orenbruk. Proto tam jde Petr aby pomohl této pevnosti. Náhle ale dostane dopis od Marji, která mu líčí že ji drží Švabrin a chce si ji vzít. Proto utíká z Orenbruku se svým sluhou cestou je zajmou Pugačovi lidé a když vylíčí jak sirotek tam trpí kvůli Švabrinovi, Pugačov ji zachrání a nechá je jít. Cestou se Petr setká s Zurinem, který po něm chce aby s nimi bojoval proto zůstává a Marju posílá ke svým rodičům. V té době je Pugačov zajat a zabit. Petr kvůli přátelským vztahům s Pugačovem je vyhnán na sibiř.Marja se ale vydá za carevnou a ta mu nakonec udělí milost. Petr s Marjou žijí štastně až do smrti.





Životopis spisovatele: Alexandr Sergejevič Puškin
Hodnocení: (hodnotilo 20 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kapitánská dcerka Puškin, Alexandr Sergejevič 514 slov
Kapitánská dcerka Puškin, Alexandr Sergejevič 230 slov
Kapitánská dcerka Puškin, Alexandr Sergejevič 888 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info