Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Král Lear

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Král Lear
 
Název díla: Král Lear
Datum vložení: 16.8.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
WILLIAM SHAKESPEARE
KRÁL LEAR
(tragédie)

Shakespeare, William. 5 her. Praha, 1980. Odeon. Překlad: Lukeš, M.


Hra je v originále psána blankversem, což znamená pětistopý, většinou 10-11slabičný jambický verš bez rýmů a strof. Přibližuje se k ústnímu projevu, k čemuž pomáhají i časté přesahy.


Ke stáří se král Lear rozhodne podělit dcerám své království - a to podle toho, která ho nejvíce miluje. Dcery Regan a Goneril otci líčí, nakolik ho mají rády, jeho nejbolíbenější dcera Cordelie mu však řekne, že ho miluje jen natolik, kolik přikazuje povinnost. Ačkoli má otce ráda, nechce svou lásku vyjádřit v lísavém proslovu a jejím argumentem je to, že ačkoli sestry tvrdí otci, jak ho milují, přece jen budou milovat své manžely, a proto jejich láska nemůže být taková, jak líčí. Lear však dceru pokládá za nehodnou své lásky a vyžene ji. To se událo při námluvách - Goneril si vezme Cornwall a Regan zase Albany. Otec jim rozdělí království a umíní si,že chce mít právo u nich přebývat se 100 vojáky dle libosti - to mu dcery slíbí. Cordelie se zastává věrný přítel krále Kent - ten je také vyhnán. Cordelii si vezme za ženu francouzský král i bez věna.
Paralelně s tímto příběhem, kdy otec odmítne dceru, nastane odobná situace u hraběte Glostera- jeho nemanželský syn Edmond chce mít dědictví a vliv, proto pomluví svého manželského bratra, že usiluje o otcův majetek a chce ho zabít. Intrikami dosáhne toho, že to vypadá, jakoby bránil svého otce proti padoušskému Edgarovi - otec Gloster se rozhodne vyhnat svého syna. Edgar se tedy skrývá v přestrojení jako chudák a blázen.
Mezitím král se král Lear, ke kterému se vrátil věrný přítel Kent v převleku jako sluha, pohádá se svojí dcerou. Odchází tedy k druhé dceři , která ho však také nepřijme - tedy aspoň ne s vojáky, které by měla vydržovat. Hrdý Lear odchází pryč, a to zrovna v okamžiku, kdy zuří silná bouře - ta je též podobou zmítání Learových citů k dcerám. V ten moment Lear zešílí.
Kent ho dotáhne do chatrče, kde potkají přestrojeného Edgara, který však neodhalí svoji identitu. Dorazí též jeho otec Gloster, který krále hledá a chce mu pomoci. Svého syna Edgara stále proklíná. V tuto dobu však intrikuje Edmond již svého otce Glostera v paláci u Albanyho - ten se rozhodne Glostera potrestat - když se ten vrátí, jsou mu vypíchnuty obě oči. Bránil ho však sluha, a Albany umírá. V tomto okamžiku již postupuje francouzské vojsko do Británie, a to na popud Cornelie, která chce zachárnit svého otce, když se z tajné depše od Kenta dozví, jak dopadl.
Poté se opět setkává Gloster se svým synem Edgarem, odkrývá zde otci svoji identitu, ten mu odpustí a umírá mu v náručí. S francouzským vojskem je také Cordelie, která hledá svého otce - když ho najde, odpustí mu a přenechá ho v péči doktorům. Strhává se bitva mezi Albanyho vojskem, které po jeho smrti vede Edmond a Francouzi. Vyhraje Edmond, nechá uvěznit Cordelii a Leara, a vydá rozkaz, aby je oběsili.
Po bitvě přichází na Edmondův pokyn také Edgar, který si stojí za svými právy - odkryjí se všechny podlé činy Edmonda. Cornwall je na straně krále Leara, proto dá zavřít jeho dcery Goneril a Regan. Ty se ve vězení usmrtí, u obou z lásky k Edmondovi. Ten se rozlítostní, zpraví ostatní o úkladné vraždě Cornelie a Leara a sám se zabije. Když dojdou všichni k Learovi, zjistí, že Cornelie je mrtvá, ačkoli se Lear pokoušel ji zachránit. Cornwall mu předává vládu, Lear však žalem umírá.
Živi zbývají jen Cornwall a Edgar.

....................................................


V této hře je častý motiv převleku a skrytí identity, to umožňuje pak pro danou osobu lepší přehled v situaci, když se může dozvědět mnoho faktů, ke kterým by jinak neměl přístup.

Zásadní situace při rozdělování království připomíná tak trochu pohádku "sůl nad zlato" - dcera netvrdí otci, že ho má ráda jako drahokamy, podobně jako její sestry ,ale vystihne svou lásku tak, jak ji lze pojmout z jednoduchého hlediska, které je však přesné. Otec pak tuto nejmilejší dceru vyžene.

Ve hře se vyskytují tři "blázni" - jedním je dvorní Blázen krále Leara, který sděluje nepříjemné pravdy a má trefné postřehy. Dalším bláznem se stává král Lear, který zešílí kvůli ztrátě dcer a jejich potupnému chován í vůči němu. Posledním je přestrojení Edgara za blázna. Za svůj omyl byl Lear zbaven rozumu, Gloster pak zraku.

Doslov: (A.Bejblík)
Shakespearovy hry představují vrchol renesančního dramatu, k jehož zdrojům patřilo objevení Plautových komedií a napodobení řeckých tragédií a Seneky. První modely vytyčili v Itálii Ariosto (pro komedii) a Trissino (pro tragédii). Zeměmi, kde toto drama nejvíce rozkvétalo, byly Anglie a Španělsko. Rozhodujícím činitelem zde byl lidový divák. Předlohu pro krále Leara nalezl Shakespeare v anonymní hře o králi Leirovi, připojil příběh o zrádném synovi Edmondovi - jeho hry jsou však naplněny hlubšími otázkami po smyslu lidského a společenského bytí.





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 71 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Král Lear Shakespeare, William 328 slov
Král Lear Shakespeare, William 426 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info