Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Neboštíci na bále

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Neboštíci na bále
 
Autor: Ladislav Fuks
Název díla: Neboštíci na bále
Datum vložení: 18.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní hrdinova: Hlavních hrdinů je hned několik, všichni ale mají něco společného s jménem Brázda.
Na počátku vyprávění se příběh jeví celkem jednoduše-záměna mrtvého za živého. Jak se děj vyvíjí, dozvídáme se o dalších a dalších postavách, ti jež měli být mrtví,žijí a naopak.. Příběh končí velkým Anenským bálem na němž se sejde doslova celá Praha. Zde se dozvíme, že patrně nikdo neumřel, má to ale být předzvěst něčeho jiného. Již druhého dne, 26.července 1914, se na všech nárožích objevují plakáty začínající slovy „Mým národům“..
Hlavní myšlenka: Na první pohled se zdá, že hlavním motivem, jsou životní osudy několika rodin se stejným příjmením-Brázdovi. Podle mého názoru byl záměr autora přesně opačný. Na příbězích několika hlavních hrdinů, jenž se vzájemně se prolínají, přiblížit atmosféru té doby, ukázat napjatou situaci v Rakousku-Uhersku na počátku 20. století. Vyhlášení války, které je dáno do kontrastu se společenskou událostí, současně dává nahlédnout, jak život může být absurdní a nepředvídatelný.
Vlastní názor: Tato knížka se mi líbila, ale musím podotknout, že byla zasazena do opravdu zvláštní doby-mezi atentát na Františka de Este a vyhlášením války Srbsku. Do děje příběhu jsou zasazovány, i když nenápadně, náznaky blížící se katastrofy-1.světové války. Většina literárních kritiků tvrdí, že toto dílo pocházející ze 70. let minulého století, je maloměstskou fraškou.. Ať tak či onak, v každém případě je tato kniha napsána zcela jinak, než jiná díla z let 60. Objevují se zde prvky někdy až groteskního humoru.





Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info