Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Z oříšku královny Mab povídky ze Shakespeara

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Z oříšku královny Mab povídky ze Shakespeara
 
Autor: Eva Vrchlická
Název díla: Z oříšku královny Mab povídky ze Shakespeara
Datum vložení: 31.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Romeo a Julie
Spor mezi Monteky a Kapulety v městě Verona. Jsou schopni bojovat na život a na smrt. Romeo je Montek, Julie patří mezi Kapulety. Romeo se svým přítelem Benvoliem jde tajně v noci v přestrojení na ples Kapuletů. Romeovi se první líbila Rozalina (Kapuletová). Přidal se další přítel Merkucio a ten vyprávěl o snech a královně Mab, která je malinká (i stará) a pomáhá na svět malým elfím robátkům. Není o nic větší než kamínek v prstenu, má šestispřežení bujných mžitek. Její kočárek pochází z dílen mistrů červa a veverky, dodavatelů lehkých vozidel pro elfy a víly. Vkročili dovnitř na ples do domu Kapuletů. Romeo si na chvíli zatančil s dcerou Kapuleta. Zamilovali se do sebe na 1. Pohled a Romeo zjistil, že se jmenuje Julie. Přátelé Romea v domění že už šel domů spát odešli. Romeo strávil krásnou chvíli na zahradě pod Juliiným balkonem. Po tomto setkání a vyznání lásky šel Romeo do kláštera za dobrým přítelem mnichem Vavřincem. Ptal se ho na svatbu a ten přiznal, že by se tím vylepšily spory mezi Kapulety a Monteky. Další den byla v klášteře jejich tajná svatba, věděli o ní jen chůva a mnich.
Julie čekala na noc. U Romea na obědě byli Merkucio a Benvolio. Benvolio po obědě říkal Merkuciovi:,,Synovec starého Kapuleta pan Tybalt, prý dnes poslal Romeovi dopis.“ ,,Sázím se, že je to vyzvání k souboji,“ řekl Merkucio a dodal: Chudák Romeo!“ ,,Dovol!“ urazil se za Romea Benvolio. ,,Kdopak je pan Tybalt?“ ,,Kdo?“ zvolal Merkucio. Merkucio popsal, že je to výborný šermíř. Pak oba Merkucio i Benvolio odešli domů. Došli na náměstí a viděli Tybalta Kapuleta s příbuznými. S Tybaltem promluvil Merkucio a Tybalt tasil kord. Najednou se objevil Romeo. Merkucio se pustil do boje s Tybaltem. Romeo zastavil Merkuciovu ránu a Tybalt Merkucia bodl a utekl. Merkucio padl na zem a v náručí Benvolia u Romea zemřel. Romeo byl k němu zády a myslel na Julii a její rod. Když Benvolio zvolal tu smutnou zprávu, otočil se a uviděl tvář Tybalta. Po chvíli Tybalt padl. Benvolio přiměl Romea, aby uprchl. Benvolio řekl knížeti, co se stalo, nad Romeem byl vynesen rozsudek trestu smrti a byl milostí změněn na vyhnanství.
Romeo se dozvěděl o svém osudu od bratra Vavřince u něj se skrýval a propadl zoufalství. Přál si smrt. Ležel na podlaze a brečel. Romeo se chtěl probodnout dýkou, ale bratr Vavřinec ho včas zastavil. Romeo se dostal k Julii. Byli spolu přes noc. Po svítání Romeo odešel. K Julii přišla její matka, oznámila jí, že na návštěvu včera kvůli neštěstí přijel hrabě Paris, který ji požádal o ruku. Chce co nejdřív svatbu. Matka řekla, že se to chystá na čtvrtek. Julie řekla, že si nikoho brát nebude, je moc mladá a že si radši vezme Romea než Parise. A dodala, aby to vyřídila otci. Paní Kapuletová prudce vstala a řekla ostře:,,Řekni si mu to sama. Tady ho máš. A těš se, co ti odpoví.“Starý Kapulet chodil o holi a zármutek dcery byl pro něj bolestivější než smrt Tybalta. Když otec místo vroucího objetí viděl dceru prosící na kolenou myslel si, že se zbláznila, naštval se a odešel. I chůva dala otci za pravdu, že Paris je lepší než Romeo. A že jinou volbu asi nemá. Julie se naštvala, i na chůvu a šla k bratru Vavřinci. Ten měl plán.
Dal jí lahvičku a řekl, že po vypití bude 48hodin vypadat jako mrtvá. O plánu dá dopisem vědět Romeovi do Manty. V domě bylo rušno, všude přípravy na svatbu. Julii v hlavě probíhali hrozivé myšlenky, ale nakonec udělala jak řekl Vavřinec a lahvičku před spaním vypila. Ráno ji jako první ztuhlou objevila chůva, pak i rodiče a ženich. Vavřinec se postaral o dobrý postup. Čekal odpověď od Romea, ale posel bratr Jan přišel s dopisem, že ho nepustila stráž. Vavřinec se tedy rozhodl vysvobodit Julii sám a ukryje ji u sebe. Romeo byl v Mantě a sluha Baltazar mu řekl, že viděl jak Julii spouští do hrobky. Romeo poslal Baltazara, ať připraví papír, inkoust a koně, že večer odjedou. Sám šel do zašlé tmavé uličky. Byl tam krámek, chudý, hladový, obchodník. Obchod byl plný lahviček, bylinek, baněk a různých pytlíčků. Romeo koupil za 30zl. rychle účinkující jed (prášek a jeho prodej se trestal provazem). Za soumraku Romeo s Baltazarem na koních odjeli do Verony. Romeo poslal Baltazara zpět do Mantovy s dopisem pro otce. Romeo souboj, ve tmě zabil Merkuciova bratrance, veronského knížete-mladého hraběte Parise. Merkucio, Tybalt, Paris a jeho milovaná Julie! Koho ještě žádá smrt? Koho jiného než Romea, jehož ruka zahubila dva z těchto životů. Romeo objal Julii, položil vedle ní Parise. Naposled Julii políbil a vypil jed. Probudila se Julie, nad ní byl Vavřinec. Nemohl ze sebe vypravit ani hlásky. Chtěl odvést Julii. Julie se cestou dozvěděla o smrti Romea a zastavila se. Šly stráže. Julie objímala Romea, objevila u něj lahvičku jedu a řekla:,,Lakomče! Nenechals mi ani krůpěj?“ Julie vyndala Romeovu dýku z opasku a probodla si srdce.
O Romeovi, Julii a hraběti Parisovi se po Veroně roznesly divné zvěsti. Kníže vyslechl sluhy mrtvých, Vavřince a Baltazar to doplnil Romeovým dopisem pro otce, který vše potvrzoval. ,,Bláhoví nepřátelé! Kapulete! Monteku! řekl kníže. ,,Hle jak potrestalo nebe vaši zášť! Skrze lásku zahubilo vaši radost.“ V hořkých slzách, zkrušeni stejnou bolestí, podali si ruce k smíru nad mrtvými hlavami svých dětí-Montek a Kapulet.
Byli:Verona-město, ve kterém se vše odehrává
Manta-město, kde po vyhnání je Romeo
Montek-spor s Kapuletem, otec jedináčka Romea
Starý Kapulet-spor s Montekem, otec jediné dcery Julie
Romeo-miluje Julii, zabil Tybalta
Julie-Kapuletka
Tybalt-Kapulet, zabil Merkucia
Merkucio-přítel Romea, Montek, zabit Tybaltem
Benvolio-přítel Romea, Montek
Baltazar-Romeův sluha
Vavřinec-mnich z kláštera, přítel Romea
Jan-mnich z kláštera, přítel Vavřince
Hrabě Paris-požádal Julii o ruku, bratranec Merkucia





Hodnocení: (hodnotilo 32 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info