Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Osel a stín

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Osel a stín
 
Autor: Voskovec a Werich
Název díla: Osel a stín
Datum vložení: 31.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
- způsobilo politické problémy hlavně v ČSR – vláda nechtěla aby z toho byly problémy
- námět je historický v Antickém Řecku (město Abdéra)

Příběh začíná na oslavě 1. výročí svatby Hippodroma (vládce lidu, politik) a Hekatomby, na oslavu přijde Hippodromův hlavní nepřítel vládce Kontokorentos (bývalý muž Hekatomby).
Kontokorentos daruje Hippodromovi dárek – sošku vola, ale Hippodromos to bere moc osobně, ztropí scénu a všichni hosté odchází.
Vystupují zde také různé kramářky a zelinářky (mají bídu, nejsou peníze, sociální problémy) – tehdy byla opravdu bída i v ČSR, ovlivňuje to fašismus. Kramáři a žebráci nemají na zaplacení zubaři – zubař má totiž přijet a vybrat od nich peníze – oni ho ale spatří a utečou – zubař tedy přijede na oslovi na prázdný trh. Zubař ale potřebuje peníze, aby mohl zaplatit pronájem osla, a proto se rozhodně že na ěn počká a lehne si do oslova stínu.... Oslař ale chce po zubařovi pronájem i za stín. Začnou se hádat, že pronajal osla a né jeho stín, nemohou se dohodnout a do sporu s epřidají další lidé. Do sporu se přidá i Hippodrom (na stranu zubaře) a Kontokorentos (na stranu oslaře).
Všichni začnou obhajovat svoje názory, proč je zastupují a spor dospěje až k soudu. Tam se zubař a oslař rozhodnou soud zrušit,a le protože by museli zaplatit vysoké penále, tak soud pokračuje. Zjistí se, že oslař má svého osla bez povolení (dostane pokutu a protože nemá peníze, tak skončí ve vězení), ale zubař provozuje také své řemeslo bez oprávnění (pokuta – vězení).
Hippodrom a Kontokorentos se pořád přou a potřebují získat lidi na svou stranu. Oslař a zubař utečou z vězení a zabijou osla, aby skončili spor. Hippodrom a Kontokorentos už nemají žádný spor, ale Kontokorentos (dobře počítá) přemluví Hippodroma (je dobrý obchodník) aby se spojili – pak se obléknou do oslí kůže, aby lid věděl, že pořád je za co bojovat – sjednocení sporu – OSEL VLÁDNE – je jejich vůdce.





Hodnocení: (hodnotilo 29 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info