Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Idiot

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Idiot
 
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Název díla: Idiot
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zchudlý kníže Lev Nikolajevič Myškin tráví 4 roky ozdravného pobytu ve Švýcarsku. Trpí epilepsií, která se při pobytu v sanatoriu zlepšila. Je přitažlivý, i dobrý a upřímný. Nezkažený upadající společnosti. Pro jeho nemoc a až komickou dobrosrdečnost je označován za idiota, ale svým přístupem a chováním dokáže všechny přesvědčit o opaku. Je nesobecký, a jedná především v zájmu štěstí druhých. Chce se vrátit do Moskvy, ale uvědomuje si, že nemá kde bydlet. Využije ale možnosti pomoci od své vzdálené příbuzné Lizavety Prokofjevny Jepančinové. Rodinný přítel Jepančinových Gavril Ardaliovič Ivolgin Myškinovi poskytuje bydlení ve svém domě v Petrohradu. Přes Gaňu, jak mu přátelé říkají, se seznamuje s překrásnou Nastasjou Filipovnou, do které je Gaňa zamilován. Do Nasti je zamilovaný i kupecký syn Parfjon Rogožin. Ten se ji snaží přesvědčit ke svatbě dokonce i za pomocí peněz. Nastasja se však rozhodne pro Myškina. Nakonec si to ale rozmýšlí, a odchází s Rogožinem. Dalšího půl roku Myškin pobývá v Moskvě, aby vyřídil vše potřebné okolo dědictví. Když se vrací do Petrohradu, zjišťuje, že se Nasťa za Rogožina neprovdala. Několikrát mu utekla od oltáře. Chce ji navštívit, ale místo toho ho málem zabije žárlivý Rohožin, který Myškina sledoval. Nechá ho být proto, že při zápasu dostane Myškin epileptický záchvat.
Mezitím se sbližuje s Aglajou Jepančinovou, dcerou Lizavety, která si s Nastasjou dopisuje. Aglaja se do knížete zamiluje. Ten stále myslí na Nastasju, ale po čase vyznává Aglaje lásku. Myškin se usmíří s Rogožinem, a ještě spolu s Aglajou jedou navštívit Nastasju. O Nastě se prohlašuje, že nemá zdravý rozum. Při návštěve mu však Nasťa vyznává lásku, a nutí ho si vybrat mezi ní a Aglajou. Myškin váhá, čímž samo sebou Aglaju urazí. Myškin se tedy rozhodne oženit s Nasťou, i když sám ví, že je šílená. V den svatby mu Nasťa však utíká za Rogožinem, se kterým odjíždí do Moskvy. O něco později vyhledává Rohožin Myškina, aby se mu přiznal, že Nastasju zabil, a ještě má její tělo doma, za což je odsouzen k deportaci na Sibiř. Myškinovo zdraví se duševním rozpoložením značně zhoršuje, proto odjíždí zpět do Švýcarska.

Úryvek z textu:
(Myškin): …V mém organismu je 3265150 nervů! Ať ke každému z nich přiváží houslovou strunu! 3265150 houslových strun se z mého těla potáhne do všech zemí světa! Ať se 3265150 osiřelých dětí chopí 3255150 houslových smyčců a pohladí mé struny! Ach, ta Bolest Světa! Ach, ta hudba utrpení! Ach, ty hubené dětské ručičky! Mé napjaté nervy! Hrajte, hrajte na mne, všichni osiřelí a utlačovaní, všichni uražení a ponížení ! Nechť je vaše bolest mojí bolestí!





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Idiot Dostojevskij, Fjodor Michajlovič 98 slov
Idiot Dostojevskij, Fjodor Michajlovič 2180 slov
Idiot Dostojevskij, Fjodor Michajlovič 1760 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info