Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Romeo a Julie

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Romeo a Julie
 
Název díla: Romeo a Julie
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V italské Veroně žijí dva slavné, vlivné a především znepřátelené rody Montekové a Kapuleti. Kapuleti chystají uspořádat velký maškarní ples, a zpráva šířící se po Veroně se dostane i k Montekům. Na plese má být oznámeno zasnoubení mladé Julie a Parise. O plese se dozví i Merkucio a Benvolio – přátelé Romea Monteka, který byl zklamaný z něšťastné a neopětované lásky k chladné Rosalině. Aby ho rozveselili, vzali ho na ples ke Kapuletům schovaní za maskami, aby nebyli poznat. Juliin bratranec Tybalt však Romea pozná. Nelíbilo se mu, že je na plese Montek s přáteli, a chce vyvolat rvačku. Starý Kapulet tomu ale zabrání, protože nechce mít ostudu po městě, a nevítané návštěvníky tam nechá. Navíc veronský vévoda Eskalus jim nařídí udržovat příměří. Romeo a Julie se do sebe bezhlavě zamilují na první pohled. Stále na sebe myslí, a Romeo se vydává na zahradu Kapuletů, kde vyslechne tajně, jak se Julie na balkoně vyznává ze svých citů. Poté vystoupí ze stínů, a přiznává, že její lásku opětuje. Julie nepochybuje o pravosti jeho slov. Druhý den se tajně vydají za otcem Vavřincem, který je podporuje, a oddá je. Svatbě je přítomen jen kněz a Juliina chůva. Tybalt, který ale Romea nenávidí ten den zabije Merkucia. Romeo na to konto vyzývá na souboj Tybalta, a zabíjí ho. Za to je vyhoštěn z Verony, a odchází do Mantovy. Vavřinec slibuje, že bude vyřizovat jeho vzkazy. Julie si má zanedlouho brát Parise. Vyhledá pomoc chůvy, která převezme od kněze nápoj, po kterém bude celý den vypadat jako po smrti. Vypije ho, a když je takhle spatřena, nechává ji rodina pohřbít. Vavřinec vzkazuje, ať Romeo dorazí do Verony a osvobodí Julii. To se ovšem nedozvídá, protože posel, který mu měl vyřídit jak se věci mají, nedorazil. Nemohl se hnout z domu, kde se vyskytl dýmějový mor. Romeo se dozví jen to, že je Julie mrtvá. Nešťastný milenec si kupuje u lékárníka v Mantově jed, a vydává se i přes zákaz do Verony, aby mohl naposled políbit svoji ženu. Zabije Parise, který mu brání ve vstupu do hrobky, a běduje nad smrtí Julie. Naposledy políbí milovanou, vyzná ji lásku a vypije jed. Julie se probouzí, dojde jí co se stalo, a tak se probodne Romeovou dýkou. Vavřinec vypráví pozůstalým celý jejich příběh. Dva znepřátelené rody nad hrobem svých dětí smiřují. Dlouhý spor mezi oběma rody skončil, nechali je společně pohřbít, a vystavět jim sochu.

Úryvek z textu: "Už s chmurným ránem vchází chmurný den a samo slunce těžkou hlavu skrývá. Jen zprostit toho, kdo je nevinen, a trestat provinilé ještě zbývá. Však věčně bude srdce jímat znova žal Juliin a bolest Romeova."





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 50 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Romeo a Julie Shakespeare, William 295 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 364 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 464 slov
Romeo a Jůlie Shakespeare, William 233 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 1031 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 645 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 1038 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 305 slov
romeo a julie Shakespeare, William 161 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 460 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 695 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 199 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info