Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chrám Matky Boží v Paříži

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Chrám Matky Boží v Paříži
 
Autor: Victor Hugo
Název díla: Chrám Matky Boží v Paříži
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v Paříži v 15. století. Quasimodo je ošklivý a zpitvořený hrbáč, kterého vychovával kněz Frollo v kostele Matky Boží. Když byl malý, vyměnili ho cikáni za děvčátko, které unesli jedné vesničance. Vesničanka malého Quasimoda nechala na schodech Matky Boží. Frollo mu dá práci zvoníka, z které téměř ohluchne. Quasimodo si Frolla cení, a ctí jako otce. Z malého děvčátka, kterého unesli cikáni vyrostla krásná Esmeralda. Vystupuje po pařížských náměstích se svou kozou, a je velmi oblíbená pro svoji krásu, a tanec. Bydlí v na tzv. dvoře zázraků, kde se schází ta nejnižší vrstva. Ta byla provdána za Petra Grigoira, kterého symbolickým sňatkem zachránila od šibenice. Frollo se zamiluje do krásné tulačky, a přemluví Quasimoda, aby ji unesl. To se mu nepovedlo, protože byla zachráněna kapitánem lučištníků Phoebem, do kterého se zamilovala. Quasimodo byla zatčen za pokus o únos, a odsouzen k trestu na pranýři. Byl terčem posměchu, budil pohoršení. Jediná Esmeralda se slitovala, a přinesla mu vodu.
Phoebus se dovídá o Esmeraldiných citech, a přesto, že je zasnouben si s ní dává schůzku. Její lásku neopětuje, spíš ji předstírá. O tom se dozví i Frollo, a Phoeba z žárlivosti bodne, a uteče. Obvinění padlo na Esmeraldu, a po dlouhém mučení se přiznala k vraždě, jež nespáchala. Je odsouzena k trestu smrti na šibenici. Před popravou ji přijde vyzpovídat kněz Frollo. Při té příležitosti ji nabízí záchranu, když si ho vezme.Ta však odmítá, protože je přesvědčena, že je Phoebe mrtvý, a bez něj ztrácí smysl života. Těsně před popravou ji zachrání Quasimodo, který je do ní též zamilovaný, a ukryje ji v kostele. Grigore a ostatní z dvora zázraků se snaží Esmeraldu unést, aby ji zachránili, ale Quasimodo ji brání, protože si myslí, že jí chtějí ublížit. Zmatku využije Frollo. Ptá se znova Esmeraldy, jestli chce být jeho, ale ona odmítá. Rozčilený odmítnutý Frollo odvádí Esmeraldu na policii. Tam ji hlídá kajícnice z Rollandovy věže, která ji nenávidí, protože si myslí, že je to cikánka. Je to žena, které cikáni dítě unesli. Podle dětské botičky, co nosí Esmeralda na krku však pozná svoji ztracenou dceru, a chce ji chránit před vším zlým. Pro Esmeraldu si přicházejí biřiči kvůli popravě. Matka se ji snaží bránit, ale marně. Esmeralda je oběšena. Z věže chrámu se na to dívají Frollo s Quasimodem. Když se při tom Frollo začne smát, shodí ho Quasimodo z věže. Nešťastný hrbáč se záhadně vytratí, a po letech je nalezen v hrobce s Esmeraldou v náruči.

Úryvek z textu: „…Druhá kostra, která ji držela v těsném objetí, byla kostra muže. Všimli si, že měla pokřivenou páteř, hlavu vraženou mezi lopatkami a jednu nohu kratší. Neměla zlomený vaz a bylo jasné, že nejde o oběšence. Muž, jemuž kostra patřila, přišel sem tedy umřít. Když ho chtěli odtrhnout od kostry, již objímal, rozpadl se v prach."





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 439 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 898 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 385 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 1084 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 308 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 508 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 247 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 115 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info