Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Stříbrný vítr

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Stříbrný vítr
 
Autor: Fráňa Šrámek
Název díla: Stříbrný vítr
Datum vložení: 30.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Stříbrný vítr je román s prvky impresionismu, který píše o dospívání a o mládí které sem bouří proti konvencím, autoritě rodiny, školy, církve. Propagonista Jan Ratkin objevuje krásu i bolest života. Potkává se s nepochopením a přetvářkou, ale z dálky k němu zaznívá zvuk stříbrného větru, což je symbol příslibu lásky, štěstí, krásy.
Děj je tvořen drobnými epizodami ze života Ratkina, román má uvolněnou dějovou stavbu. Postavy jsou tajemné, dvojznačné bez ostrých kontur. Autor zachycuje dojmy, pocity a atmosféru určitých okamžiků.

Charakteristika propagonisty:

- Ratkin byl citlivý
- nepoddajný
- od dětství vedl neustále spory s otcem
- nesnášel, když bylo jinému ubližováno
- často nerozumněl světu dospělých

Jediný, kdo nachází v románu pro Ratkina pochopení, je gymnaziální profesor Ramler. V románu prožívá hlavní hrdina i citové zklamání, poté co se zamiluje do Aničky Karasové, která jeho laskyplné projevy odmítá a považuje je za dětinské. Ratkin svou prohru v lásce nese statečně. Začíná poznávat smysl života a je připraven s ním čestně zápasit.





Hodnocení: (hodnotilo 46 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Stříbrný vítr Šrámek, Fráňa 183 slov
Stříbrný vítr Šrámek, Fráňa 580 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info