Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Malý Dekameron aneb Podoby lásky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Malý Dekameron aneb Podoby lásky
 
Autor: Giovanni Boccaccio
Název díla: Malý Dekameron aneb Podoby lásky
Datum vložení: 15.10.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Soubor těchto 20 příběhů je prvním z pěti dílů ze souboru „Malý Dekameron“. Souhrnně je pak známá jako „Velký Dekameron. Zajímavé je, že v době kdy vyšla, tj. ve 14. století, byla také přezdívána „arcikuplířka“.

Celou knihou se prolíná příběh, který se odehrává na pozadí ostatních. Je to příběh sedmi mladých dam a jejich tří průvodců prchajících z Florencie na venkov. Důvod je prostý, právě toho roku, tj. roku 1348, kdy na knize autor začal pracoval, vypukla v Itálii morová epidemie. Ta také autora samotného inspirovala k vytvoření následujících příběhů.
Mně nejvíce zaujal příběh devátý z druhého dne…

Hlavní postava: Hlavní hrdinkou je choť jistého obchodníka Bernaba Lamellin z Janova. Tento obchodník se v Paříži vsadí s Ambrogiuolem z Piacenzy o 5 tisíc zlaťáků, že jeho paní je počestná žena a nenechá se dotyčným svést. To ostatně zjistí i sám Ambrogiuolus. Proto se rozhodne pro malý podvod. Lstí se dostane do ložnice této ctěné paní a ukradne některé věci, jako důkaz své „návštěvy“. Vypůjčené věci pak ukáže Bernabemu. Ten je zdrcen a svému sluhovi přikáže, aby zabil jeho ženu. Paní Minerva, jak se ctěná dáma jmenovala, ho ale uprosí, aby nevykonal, co mu jeho pán uložil. Paní se pak přes mnohá nebezpečí dostane v mužském přestrojení a pod jménem Sicuran z Finale až na dvůr alexandrijského sultána.

Paní Minerva je velmi statečná, chytrá a vzdělaná, na svou dobu až velmi neobvykle. Stejně tak je jasné, že byla ctnostná a velmi milovala svého muže, což také nebylo samozřejmostí.
Hlavní myšlenka: Hlavním motivem tohoto příběhu je pouť paní Zinervi v mužském přestrojení z Janova, přes Albu a spolu se svým novým pánem, katalánským šlechticem jež slul seňor Encararh, až do Alexandrie k samotnému sultánovi…
Vlastní názor: Líbila se mi celá knížka, i když ze začátku jsem nevěděla, co si o ní mám myslet. Nakonec mě příjemně překvapila, neboť snad všechny příběhy byly velmi napínavé a zábavné.

Tento příběh mě oslovil především tím, že jasně ukazuje, že se i některé ženy v tehdejší době, čistě teoreticky, mohly rovnat mužům. Což je, vzhledem k tomu, že tato kniha byla napsána v roce 1348 a je tedy stará více než šest století, pořád živý a zajímavý námět…





Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info