Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vita Caroli

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Vita Caroli
 
Název díla: Vita Caroli
Datum vložení: 19.10.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postavou je sám Karel IV., náš asi nejznámější a nejuznávanější panovník, právem nazývaný „Otec vlasti“. Václav, později ve Francii biřmovaný jako Karel, se narodil 14. května 1316 v Praze Elišce Přemyslovně, poslední z rodu Přemyslovců, jež vymřeli po meči smrtí Václava III., v Olomouci 4. srpna 1306. Díky tomu se na český trůn roku 1310 dostávají Lucemburkové, přesněji Jan Lucemburský, otec Karla. Ten Karla nejprve ustanovuje markrabětem moravským roku 1334. Po jeho smrti se dne 26.srpna 1346 Karel stává českým králem.

Jak je i ze samotného životopisu jasně poznat, Karel IV. si velice vážil tradic, svých předků a křesťanské víry. Rozhodně nepůsobí nijak samolibě, namyšleně, zbaběle či nešlechetně, ba právě naopak. Sám byl na tehdejší dobu velmi vzdělaný, mluvil plynně několika cizími jazyky, sám literárně tvořil. Velmi se zajímal o architekturu, malířství, či hudbu.

Hlavní myšlenka: hlavní myšlenkou je velice složitý příběh života jednoho z nejvýznamnějších panovníků v historii Evropy. V této knize Karel IV. popisuje své životní cesty a osudy až do jeho zvolení za římského krále roku 1346. V jednotlivých úryvkách, které byly později sloučeny v knihu, se neobjevují jen historické události. Karel IV. se v některých kapitolách věnoval jen morálnímu a křesťanskému poučení, například výklad na slova Evangelia sv. Matouše.

Vlastní názor: Tato knížka se mi líbila, i když se nečetla zrovna lehce. Problémem jsou například archaické výrazy, přechodníky či zastaralá stavba věty. Zaujalo mne to natolik, neboť se již velmi dlouho zajímám o dějiny, zejména pak o dějiny starověku nebo dobu Karla IV.





Životopis spisovatele: Lucemburský Karel IV
Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Vita Caroli Karel IV 517 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info